DEPRESSIE - SYMPTOMEN

Let op: Deze pagina's bevatten verouderde informatie. De NVvP werkt momenteel aan nieuwe content.


We adviseren u om een afspraak met de huisarts te maken als u tijdens een aantal weken last heeft van enkele van de volgende verschijnselen:

  • U voelt zich elke dag somber
  • U vindt dingen minder interessant of het lukt u niet (of minder makkelijk) om plezier te maken
  • Uw eetpatroon verandert en/of u valt af
  • Uw slaappatroon verandert, of u heeft problemen met slapen
  • U voelt zich elke dag moe en heeft weinig energie
  • U voelt zich hopeloos, waardeloos of heel erg schuldig
  • U vindt het moeilijk om zich te concentreren, u merkt dat het denken langzamer gaat.
  • U vindt met moeilijk om beslissingen te nemen
  • U bent onrustig (of anderen zien aan u dat u onrustig bent), of juist heel traag in uw beweging
  • Als u in de spiegel kijkt ziet u weinig emoties in uw gezicht
  • U denkt er wel eens aan dat u het leven zinloos vindt, u denkt wel eens aan de dood en of u zelfmoord zou willen plegen
  • U bent bang dat u een ernstige ziekte heeft, of u maakt zich erg veel zorgen over geld


Depressie: sombere gevoelens, geen energie meer hebben en andere veelvoorkomende gevoelens
In een depressie kan alles grijs of zwart lijken. U voelt zich triest voelen of hulpeloos, tot niets in staat. Het lukt niet meer om ergens nog plezier aan te beleven, u verliest interesse in onderwerpen en het is lastiger om zich te concentreren.

Andere gevoelens die vaak voorkomen bij depressies zijn prikkelbaarheid, of juist een dof en leeg gevoel van binnen. U kunt zichzelf verwijten maken of zich schuldig voelen. U twijfelt veel meer bij het nemen van de simpelste beslissingen. U huilt, of u zou wel willen huilen maar dat lukt niet meer. Oude of slechte herinneringen van vroeger kunnen ineens weer terugkomen en een rol gaan spelen in uw leven.

Lichamelijke klachten van een depressie
Bij een depressie horen ook lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld: moe zijn zonder duidelijke oorzaak, of een loodzwaar gevoel in uw armen en benen. Slapen gaat vaak moeilijk. U slaapt moeilijk in, wordt midden in de nacht vaak wakker, of wordt erg vroeg wakker en kan niet meer inslapen. Of u slaapt juist te veel.
Ongeveer de helft van de patiënten voelt zich ’s morgens slechter dan ’s avonds. Het omgekeerde komt ook voor.

Bij een depressie is de eetlust meestal slecht: u heeft geen trek, of het eten smaakt helemaal niet. Veel patiënten met een depressie vallen daardoor af. Andersom kan ook: u gaat veel meer eten dan normaal. Op de wc gaat het moeilijk. De zin in seks wordt minder, of verdwijnt helemaal.

Eenzaamheid ligt op de loer
De depressieve gevoelens kunnen zo sterk zijn dat het lijkt alsof ze u gevangen houden. U heeft daardoor geen energie meer om hulp te zoeken. En het lukt niet om de goedbedoelde adviezen van uw naasten op te volgen. Dat kan heel eenzaam voelen.

Depressie belangrijke oorzaak van zelfmoord
Een depressie is een belangrijke oorzaak van zelfmoordpogingen en zelfmoord. Daarom is het van levensbelang dat een depressie op tijd wordt herkend en behandeld. Bij een heel ernstige depressie kan het noodzakelijk zijn dat u wordt opgenomen in een kliniek.

Hoe verloopt een depressie?
Een depressie ontstaat meestal geleidelijk. Bij een minderheid van de mensen ontstaat de depressie sneller, soms zelfs binnen een dag. Zonder behandeling kan een depressie na enige tijd weer overgaan (gemiddeld 4-6 maanden). Maar het kan ook veel langer, zelfs jaren, duren. Met een behandeling kunnen de klachten verminderen of kan de duur van de depressie worden verkort. Een depressie wordt erger als u veel alcohol en/of drugs gebruikt. Een depressie kan eenmalig voorkomen. In ongeveer de helft van de gevallen kan iemand opnieuw depressief worden. De depressieve periodes kunnen elkaar snel opvolgen. Maar u kunt ook jarenlang geen klachten hebben voordat er weer een nieuwe depressie ontstaat. Ook kan het gebeuren dat depressieve periodes worden afgewisseld door te drukke periodes (manies). Dat kan mogelijk wijzen op een bipolaire stoornis.