PSYCHOTHERAPIE - EEN THERAPEUT VINDEN

U kunt bij uw huisarts, een psychiater of psycholoog of instelling voor geestelijke gezondheidszorg informeren of psychotherapie voor uw klachten geschikt is. Psychotherapeuten werken bij instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, in gezondheidscentra of in een eigen (groeps)praktijk. Sommige therapeuten zijn gespecialiseerd in een of enkele specifieke aandoeningen.

Er zijn verschillende manieren om een goede psychotherapeut te vinden.

  • Wanneer u door uw huisarts wordt verwezen, kunt u vragen of de huisarts positieve ervaringen heeft met een instelling of therapeut. Soms werkt een psychotherapeut in het gezondheidscentrum of de praktijk van uw huisarts.
  • U kunt ook zelf op zoek gaan naar een psychotherapeut. Zo kunt u op de website van de NVvP (www.nvvp.net) onder Zoek een psychiater zoeken op de expertise Psychotherapie. Als u zelf een therapeut heeft gevonden, is het verstandig te vragen of hij of zij lid is van een beroepsvereniging. De beroepsverenigingen controleert of hun leden voldoen aan kwaliteitsnormen. Ook hebben beroepsverenigingen een klachtenprocedure, voor als u een klacht heeft over uw behandeling. We adviseren u om ook te informeren of de therapeut ervaring heeft met het behandelen van uw soort problemen.


Het is belangrijk dat u zelf vertrouwen heeft in uw behandelaar en in de methode die hij of zij toepast. Daarom is uw persoonlijke voorkeur belangrijk als u kiest voor psychotherapeut of een bepaald soort psychotherapie.

Het kan gebeuren dat u zich niet prettig voelt bij uw therapeut. Wanneer u geen vertrouwen (meer) heeft in uw therapeut, of wanneer u het idee heeft dat de stijl van de therapeut niet bij u past, kunt u dit het beste met hem of haar bespreken. De therapeut kan dan samen met u bekijken of de therapie kan worden aangepast. Soms besluit u samen dat het beter is een andere therapeut te zoeken