PANIEKSTOORNIS EN AGORAFOBIE - DIAGNOSE

Wat zijn de belangrijkste verschijnselen van een paniekaanval?
Een paniekaanval is een akelige, enge ervaring. Een paniekaanval kan plotseling opkomen. Als het vaker voorkomt, voelt u het waarschijnlijk al aankomen.

  • U krijgt last van allerlei lichamelijke klachten zoals hartkloppingen, benauwdheid, pijn op de borst, duizeligheid, wazig zien, droge mond, misselijkheid, transpireren, trillen, een sterk gevoel dat u moet plassen of poepen, en uw benen voelen alsof ze van elastiek zijn.
  • U voelt zich vervreemd van uw lichaam of van de wereld om u heen.
  • U kan bang worden dat u gek wordt, dood gaat of flauw valt. Dat gevoel kan heel sterk zijn. Zelfs als u vaker een paniekaanval heeft gehad en precies weet wat het inhoudt, kunt u bij een nieuwe aanval toch steeds weer bang zijn dat u dood gaat.
  • Een paniekaanval bereikt meestal binnen ongeveer 10 minuten zijn hoogtepunt en ebt daarna langzaam weg. Soms houdt u nog lang een gevoel van spanning en onrust.


Als u voor het eerst een paniekaanval meemaakt, heeft u dat waarschijnlijk niet zien aankomen. Het kan een heel heftige, beangstigende ervaring zijn. Mogelijk denkt u dat u een hartaanval krijgt. Mensen die dit voor het eerst overkomt schakelen vaak met spoed een arts in of gaan naar de Eerste Hulp in het ziekenhuis. 

Bij een paniekstoornis heeft u regelmatig een paniekaanval
Als u vaker paniekaanvallen krijgt heeft u een paniekstoornis. Mogelijk wordt u een aantal keer medisch onderzocht, maar kunnen artsen geen lichamelijke afwijkingen vinden. Aan de ene kant is dat een geruststelling, aan de andere kant kan dat ook onbevredigend zijn.

Paniekaanval is niet hetzelfde als hyperventilatie
Als u snel en veel ademhaalt, heeft u hyperventilatie. Als u erg bang bent kunt u gaan hyperventileren. Dit komt dus ook voor bij een paniekaanval. Hyperventilatie is dus een bijkomend verschijnsel van een paniekaanval, en niet de oorzaak.

Bij de behandeling van een paniekstoornis kunt u leren hoe u uw ademhaling bij een paniekaanval beheerst en rustig kunt ademen. Het is echter een hulpmiddel en hooguit een onderdeel van de behandeling van een paniekstoornis.

Welke gevolgen heeft een paniekstoornis voor uw dagelijks leven?

Een paniekstoornis kan een grote invloed op uw dagelijks leven hebben en dat van uw naasten. Hoewel u weet dat er geen echt gevaar is, en u zich tegen uw angsten verzet, probeert u waarschijnlijk de angstaanvallen te voorkomen door u niet in stressvolle situaties te begeven.

  • Mogelijk vermijdt u liever drukke winkels en openbaar vervoer, gaat u niet meer met vakantie, of gaat u alleen de deur uit met iemand samen. Bij sommige patiënten kan dit zo ver gaan dat ze hun huis nauwelijks meer uitkomen.
  • Mogelijk schaamt u zich voor uw stoornis, of vindt u het moeilijk om uit te leggen aan uw omgeving. Met smoesjes probeert u zich uit situaties te redden.
  • Sommige patiënten krijgen ook last van sombere gevoelens en depressieve klachten.


Hoe verloopt een paniekstoornis?
Een paniekstoornis heeft meestal een wisselend verloop. Af en toe zijn er paniekaanvallen, soms blijven ze lange tijd weer weg. Ze kunnen ook geheel verdwijnen. Bij sommige mensen komen ze echter regelmatig terug.

Het komt nogal eens voor dat patiënten met een paniekstoornis in de loop van hun leven ook steeds somberder worden en niet meer kunnen genieten van het leven. Soms ontstaat een depressie, of andere psychiatrische problemen.