EETSTOORNIS - ALGEMEEN

Let op: Deze pagina's bevatten verouderde informatie. De NVvP werkt momenteel aan nieuwe content.

Wat is een eetstoornis?
Mensen met een eetstoornis hebben een verstoord eetgedrag. Ze eten niet als ze honger hebben, leggen zichzelf strenge dieetregels op die schadelijk zijn voor hun lichaam, of eten in een opwelling grote hoeveelheden - meestal ongezond en calorierijk - voedsel. Alles wat met eten en voedsel te maken heeft, is voor hen beladen. Hun leven wordt beheerst door (de gedachte aan) eten. De meest voorkomende eetstoornissen zijn anorexia nervosa en bulimia nervosa.

  • Iemand met anorexia nervosa is broodmager maar heeft een enorme angst om dik te worden.
  • Iemand met bulimia nervosa heeft regelmatig vreetbuien. Om te voorkomen dat ze zwaarder wordt compenseert ze die vreetbuien door te braken of laxeermiddelen te slikken.
  • Een derde variant is de eetbuitstoornis, ook wel vreetbuistoornis of ‘binge eating disorder’. Deze lijkt op bulimia nervosa, maar dan zonder het schadelijke compensatiegedrag, zoals braken en gebruik van laxeermiddelen.


Hoe vaak komt het voor? En bij wie?

Anorexia nervosa en bulimia nervosa komen veel voor. We schatten dat anorexia nervosa en bulimia nervosa bij ongeveer 2% van de jonge vrouwen voorkomt. Lichtere vormen van eetstoornissen, zoals de eetbuistoornis, komen waarschijnlijk nog vaker voor. De ziekte begint meestal in of vlak na de puberteit.
De stoornissen komen vooral bij vrouwen voor. Eén op de tien tot twintig patiënten is een man.