BORDERLINE PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS - ALGEMEEN

Let op: Deze pagina bevat verouderde informatie. De NVvP werkt momenteel aan nieuwe content.

Wat is een borderline persoonlijkheidsstoornis?
Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) lopen in hun leven telkens weer tegen teleurstellingen aan. Ze lopen steeds vast in werk, opleiding en/of relaties. Dat gaat vaat volgens een vast patroon. Ze maken een enthousiaste start en hebben in het begin hoge verwachtingen. Maar dan komen er steeds meer tegenvallers en haken ze af. Hun gedrag heeft vaak een ‘alles-of-niets’ karakter. Hun stemming kan heel erg sterk wisselen. Vaak nemen ze impulsief beslissingen, dus zonder er eerst goed over na te denken. De stoornis kan heel wisselend verlopen, met nogal eens diepe dalen met crises en vele hulpverleningscontacten.

Het is niet makkelijk om vast te stellen of iemand een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft. Alleen een professional (psychiater, klinische psycholoog of psychotherapeut) kan dat goed doen door eerst zorgvuldig onderzoek uit te voeren. Mensen met BPS hebben vaak ook andere psychische problemen, zoals een depressie of een eetprobleem. Soms gaat de aandacht eerst naar die andere problemen. Pas later ontdekt de arts dan dat er achter die problemen een borderline-stoornis zit. Maar ook als wel duidelijk is dat iemand BPS heeft, kan de arts andere psychische problemen ontdekken, zoals een angststoornis of posttraumatische stress-stoornis.

Hoe vaak komt het voor? En bij wie?
Er zijn in Nederland naar schatting 200.000 patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Iets meer vrouwen dan mannen hebben er last van. Meestal komen de verschijnselen echt naar buiten als iemand net volwassen begint te worden. Dat is vaak tussen het zeventiende en vijfentwintigste levensjaar.