PERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS - ALGEMEEN

Wat is een persoonlijkheidsstoornis?
Ieder mens heeft een persoonlijkheid. Een persoonlijkheid is de optelsom van hoe u als persoon bent, hoe u zich voelt en hoe u zich gedraagt. Bij een normale persoonlijkheid past u uw gedrag soepel aan op de omstandigheden waarin u terecht komt en de mensen die u daarbij ontmoet. Bij een persoonlijkheidsstoornis is uw persoonlijkheid zó verstoord is dat u en uw omgeving er hinder van heeft en het aanpassen aan situaties niet of minder goed lukt. De persoonlijkheidstrekken vormen samen een star en niet-flexibel patroon, en het is moeilijk om van dat patroon af te wijken. Uw persoonlijke eigenschappen zijn zo extreem dat u en uw omgeving er voortdurend veel last van heeft. Daardoor ontstaan grote problemen in het dagelijks leven, in relatie met uw partner, familie en vrienden en op het werk.

Een persoonlijkheidsstoornis is een psychiatrische aandoening.

Welke vormen van persoonlijkheidsstoornissen bestaan er?
We kennen drie hoofdgroepen van persoonlijkheidsstoornissen:

  • Vreemd en excentriek gedrag. Mensen met deze stoornis leiden vaak een teruggetrokken bestaan. Hieronder vallen de paranoïde, schizoïde en schizotypische persoonlijkheidsstoornissen.
  • Emotioneel en onvoorspelbaar reageren. Mensen met deze stoornis trekken juist de aandacht naar zichzelf. Hieronder vallen de antisociale, borderline, theatrale en narcistische persoonlijkheidsstoornissen.
  • Zeer angstig en onzeker zijn. Hieronder vallen de ontwijkende, afhankelijke en dwangmatige persoonlijkheidsstoornissen.


Hoe vaak komt het voor? En bij wie?

Persoonlijkheidsstoornissen komen vaak voor, bij ongeveer 13% van de algemene bevolking.