ONVERKLAARDE LICHAMELIJKE KLACHTEN - TIPS

  • Blijf niet te lang zoeken naar de lichamelijke of medische oorzaak. Als uw artsen geen oorzaak kunnen vinden, ga dan tijdig aan de gang met het doorbreken van de negatieve spiraal van klachten. Doe dit onder begeleiding van de huisarts of een daarin gespecialiseerde therapeut. De huisarts kan voor doorverwijzing zorgen.
  • Leer te luisteren naar de signalen van uw lichaam. Wanneer neemt de pijn af? Of wordt het juist erger? Wanneer bent u meer gespannen? En wanneer steekt de vermoeidheid weer de kop op? Leer ook stil te staan bij de lichamelijke uiting van emoties. Als u sterke emoties negeert kan dat uw lichamelijke klachten flink verergeren.
  • Zoek de juiste balans tussen rust en inspanning. Een vast leefpatroon helpt daar goed bij. We raden het af om extreem veel te gaan doen of sporten, of om helemaal niets meer te doen. Ook het overdreven willen presteren of juist helemaal vermijden van prestaties kan averechts werken. Respecteer uw grenzen, zodat u merkt wanneer dat u daar over heen gaat.
  • U doet er goed aan zich duidelijk en zelfverzekerd op te stellen naar anderen die te veel van u vragen.
  • Leer bewust te ontspannen. Belangrijk is dat u het verschil voelt tussen gespannen en ontspannen lichaamsdelen. Als het u lukt om die ontspanning zelf op te roepen, heeft u minder last van de klachten. Ook is het belangrijk dat u weet in welke situaties u gespannen wordt, en wanneer u makkelijk ontspant. Daardoor kunt u ook makkelijker ontspanning opzoeken.