ONVERKLAARDE LICHAMELIJKE KLACHTEN - ALGEMEEN

Wat zijn onverklaarde lichamelijke klachten?
Onverklaarde klachten zijn lichamelijke klachten die niet uit zichzelf overgaan, maar waarvoor de arts geen verklaring kan vinden.

Als mensen ziek zijn of klachten hebben, gaan zij naar de dokter. Die weet meestal wel raad. Maar soms heeft de arts geen medische verklaring. Hij kan niet ontdekken waarom u zich beroerd voelt, pijn heeft of vermoeid bent. Vaak verdwijnt zo’n klacht weer na enige tijd. Maar soms gaan de klachten niet vanzelf over. Als artsen de klachten ook na een langere tijd of na veel onderzoek niet kunnen verklaren, spreken zij van een ‘onverklaarde klacht’. Ze noemen dat ook wel ‘een psychosomatische aandoening’, ‘functionele klacht’ of een ‘somatoforme stoornis’.

Hoe vaak komt het voor?
Hoe vaak lichamelijk onverklaarde klachten voorkomen, kunnen we moeilijk bepalen. Waarschijnlijk zijn de meeste klachten waarmee patiënten de huisarts bezoeken, lichamelijk onverklaard. In de meeste gevallen verdwijnen deze klachten binnen enkele maanden. Ook bij specialisten zijn klachten vaak onverklaard (bijvoorbeeld internist ongeveer 50%). Een groot deel van de patiënten herstelt binnen enkele maanden van de klachten.
Een klein deel van deze klachten blijft bestaan, zelfs na langdurig medisch onderzoek. Dat zijn de onverklaarde lichamelijke klachten.

Minimaal 10% van de bevolking heeft onverklaarbare pijnklachten. Ook buik-, maag- en darmklachten komen veel voor. Van chronische vermoeidheid heeft waarschijnlijk 2-2,5 % van de bevolking last. Het minst komen uitvalsverschijnselen voor: dat zijn klachten waarbij spieren, zenuwen of hersenscellen plotseling niet werken.