SLAAPSTOORNIS - DIAGNOSE

Hoe ontstaan slaapklachten?
Slecht slapen ontstaat bijna nooit zomaar. Het kan door van alles komen. Stress en zorgen zijn vaak de belangrijkste reden dat mensen niet (goed) kunnen slapen. Bijvoorbeeld omdat een dierbare is overleden, omdat er problemen op het werk of in het gezin zijn. Of omdat iemand heel onregelmatig leeft. Tijdens heftige gebeurtenissen, zoals een examen of verhuizing, slapen veel mensen slecht.

Als iemand slecht gaat slapen, kan dat ook een signaal zijn dat iemand last begint te krijgen van een beginnende psychiatrische stoornis. Bijvoorbeeld van een depressie of een manie.  

Er zijn ook andere oorzaken voor slecht slapen. Iemand kan last hebben van zijn lichaam waardoor slapen moeilijk gaat (bijvoorbeeld bij pijn of astma). Of er is buiten veel lawaai, of het is erg warm weer. Sommige medicijnen kunnen ook de slaap verstoren.

Oudere mensen slapen minder diep dan toen ze jong waren. Daardoor maken ze zich soms zorgen over hun nachtrust. Dat is begrijpelijk. Omdat het natuurlijk proces, en geen slaapstoornis, is er niet zoveel aan te doen.

Wanneer moet u hulp zoeken omdat u slecht slaapt?
Omdat ieder mens anders is qua slaap, bepaalt u zelf of u last heeft van slaapklachten. De meest voorkomende slaapklachten zijn:

  • Te weinig slapen, te vaak wakker worden of te lang wakker zijn
  • Te slaperig en moe zijn overdag
  • Slapen op een ongewoon tijdstip, bijvoorbeeld pas heel laat of vroeg
  • Last hebben van slaapwandelen, nachtmerries, angstaanvallen, tandenknarsen, onrust in de benen.In sommige gevallen geeft een dagboekje niet genoeg inzicht. Dan wordt u eventueel doorverwezen naar een gespecialiseerd centrum waar wordt gemeten hoe u slaapt.


Als u langer dan vier weken slecht slaapt, kunt u een afspraak maken met uw huisarts. De huisarts zoekt samen met u uit hoe het komt dat u slecht slaapt. Daarvoor houden mensen soms een dagboekje bij. Hierin schrijven ze per dag op hoe het slapen is gegaan. Daardoor worden soms nog andere oorzaken gevonden.

In sommige gevallen geeft een dagboekje niet genoeg inzicht. Dan wordt u eventueel doorverwezen naar een gespecialiseerd centrum waar wordt gemeten hoe u slaapt.