VERSLAVING - SYMPTOMEN

Iemand die verslaafd is kan last hebben van psychische, lichamelijke en sociale problemen.

Psychische problemen
Als u verslaafd bent, heeft u een alsmaar terugkerende, onweerstaanbare behoefte aan het middel. Wie heel erg verslaafd is, is een groot deel van de dag bezig met gebruik van het middel of gedachten daaraan.
Verslaafden houden hun verslaving vaak geheim. Of ze ontkennen dat ze verslaafd zijn als iemand er naar vraagt. Verslaafden kunnen soms ook last krijgen van depressies, angst en/of verwardheid.

Lichamelijke problemen
Er zijn twee belangrijke lichamelijke verschijnselen bij een verslaving. Het eerste is dat u steeds meer alcohol of drugs moet gebruiken om eenzelfde effect te bereiken. Ten tweede kan uw lichaam zo wennen aan het regelmatige gebruik dat het niet meer zonder kan. Als u dan ineens stopt met gebruiken, reageert het lichaam daarop met allerlei onaangename verschijnselen. Het lichaam gaat bijvoorbeeld trillen en zweten. Dat zijn ontwenningsverschijnselen. Deze verschijnselen verdwijnen zodra u weer gaat gebruiken.
Dat maakt stoppen ook zo moeilijk: die ontwenningsverschijnselen zijn zó vervelend dat verslaafden daarom liever niet stoppen met middelengebruik.
Na het stoppen van het gebruik zijn de meeste lichamelijke ontwenningsverschijnselen binnen 14 dagen verdwenen.

Sociale problemen
Omdat u niet meer goed functioneert, kunt u problemen krijgen met uw omgeving (partner, gezin, familie en vrienden) en op het werk. Verslaafden beperken hun bestaan daardoor steeds meer tot die personen en die situaties die direct te maken hebben met het gebruik. De omgeving neemt zelf ook vaak afstand van de gebruiker.

Risico’s
Zowel alcoholverslaving als drugsverslaving kunnen ernstige schade aan de gezondheid veroorzaken.

Voor alle verslavende middelen geldt dat ze tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Deze schade kan al optreden in de eerste weken van de zwangerschap. Daarom is het advies aan zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger proberen te worden: gebruik géén verslavende middelen.

Risico´s van teveel alcohol
Het bekendste effect van te veel alcoholgebruik is schade aan de lever. De lever raakt opgezet, en levercellen worden beschadigd. De lever kan vervolgens ontstoken raken en op een gegeven moment zelfs verschrompelen. Daardoor werkt de lever steeds minder goed. Dat heet levercirrose, en dat kan dodelijk zijn.

Verder kan alcohol een te hoge bloeddruk en ontstekingen van de maag en de alvleesklier veroorzaken. Als u langere tijd heel veel alcohol drinkt, kunnen de hersenen worden beschadigd (ziekte van Korsakov ) en gaat het hart minder goed werken. Dat gebeurt vooral als u niet goed eet en te weinig vitamine B1 binnen krijgt.

Overmatig alcoholgebruik kan ook leiden tot depressies.

Risico’s van drugs

Cannabis (marihuana, hasj)
In cannabis (marihuana, hasj) zit de stof Tetra Hydro Cannabinol (THC). THC kan kanker veroorzaken. Door te blowen heeft u dus een groter risico op longkanker.

Cannabis kan leiden tot een psychose bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

Risico's van heroïne
Bij een heroïneverslaving worden vaak onveilige spuiten gebruikt. Dat brengt allemaal lichamelijke risico´s met zich mee. U kunt last krijgen van aderontstekingen en abcessen. Omdat drugsverslaafden vaak niet gezond eten, verspreidt zo’n ontsteking zich gemakkelijk door het lichaam. Daardoor kunnen bijvoorbeeld de hartkleppen ontstoken raken. Via vieze spuiten worden bovendien besmettelijke ziekten zoals aids of hepatitis (dat is een besmettelijke leverinfectie) overgebracht.

Risico's van cocaïne
De stof die in cocaïne zit zorgt ervoor dat de bloedvaten zich gaan vernauwen. Wie veel cocaïne gebruikt kan daardoor bijvoorbeeld hartklachten of een herseninfarcten krijgen.

Risico's van ecstacy (XTC)
Het gebruik van ecstacy (XTC) kan leiden tot aantasting van het geheugen en de concentratie. Verder kan XTC depressieve klachten veroorzaken, vooral in de dagen na het gebruik. Gebruik van meerdere tabletten binnen enkele uren kan leiden tot oververhitting en bewusteloosheid. De steeds wisselende samenstelling van de pillen maakt het gebruik ervan extra riskant.