19 februari 2021

Update: Actie vanwege mentale problemen jongeren als gevolg Coronamaatregelen

Oproep heropening middelbare scholen
De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie ondertekende, samen met 55 organisaties,  een oproep geïnitieerd door Unicef om ook de middelbare scholen weer – veilig en gedeeltelijk- te openen. Dit omdat doorgaande sluiting naast leerachterstand teveel mentale problemen oplevert zoals eenzaamheid, somberheid, angst en depressieve gevoelens bij jongeren. De oproep verscheen vandaag als opiniestuk in het AD en werd als persbericht verstuurd.

Actie nodig: gevolgen maatregelen voor mentale gezondheid onverantwoord
Deze week was er veel aandacht voor de noodzaak tot actie vanwege toenemende mentale problemen van jongeren zoals de brief van de Kinderombudsman aan het kabinet om middelbare scholen per 1 maart te openen, de brief van schoolleiders, de VO-Raad, LAKS en de uitzending bij Jinek waarin hoogleraar Eveline Crone mooi beschreef wat de lockdown doet met jongeren. Burgemeester Halsema van Amsterdam deed een oproep jongeren met voorrang meer vrijheden te geven omdat de geestelijke gevolgen van de lockdown niet meer verantwoord zijn.


Wethouders in gesprek met staatsecretaris Blokhuis over deltaplan jeugd
Ook vandaag 19 februari gingen 10 wethouders in gesprek met staatssecretaris Paul Blokhuis om te spreken over een deltaplan jeugd. Dit naar aanleiding van de ook door de NVvP ondertekende brandbrief van de Barendrechtse wethouder Reshma Roopram, die ze schreef na een uitzending van M waarin Arne Popma opriep tot een deltaplan voor de jeugd te komen. Reshma Roopram: “Langs deze weg wil ik u graag nogmaals bedanken voor uw steun aan de brandbrief, waarin we het Kabinet oproepen om, samen met ons én jongeren, te komen tot actiegericht deltaplan jeugd. Door de grote steun voor de brandbrief en media-aandacht in onder meer Trouw, NOS, WNL, EenVandaag en op Radio1, is een krachtige beweging op gang gekomen.’ .

Er volgde een kamerbrede motie, waarin de regering verzocht wordt in overleg met jongeren, deskundigen, zorgverleners, wethouders jeugd (gemeenten) tot een deltaplan jeugd te komen, dit voor 1 juni 2021 aan de kamer te zenden en de kamer tussentijds op de hoogte te stellen van de voortgang. In reactie op de brandbrief en vele gesprekken met de staatsecretaris van diverse deskundigen waaronder KJP voorzitter van de NVvP Arne Popma kwam Blokhuis vorige week vrijdag al met een steunpakket welzijn van 200 miljoen.

anthony-da-cruz-b4dNhklLF7I-unsplash