NVvP in de bres voor mentaal welzijn kinderen en jongeren in Coronatijd

Ruim 2 weken geleden riepen 50 organisaties - waaronder de NVvP- in verschillende kranten het kabinet op om de (mentale) belangen van kinderen centraal te stellen in de besluitvorming rondom de scholensluiting in het kader van Covid-19. Daarop volgende eind vorige week een ’10 punten plan’ om de scholen veilig te kunnen openen.

Inmiddels is bekend gemaakt dat de basisscholen weer open gaan. Onder leiding van Unicef en Jantje Beton, is ook een plan gemaakt om voor de middelbare scholen een ‘middenweg’ te vinden tussen volledig dicht en open. De NVvP ondersteunt ook deze alternatieven.
Voorzitter van de Afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Arne Popma, was de afgelopen dagen veel in de media om zijn zorgen te uiten over de effecten van coronamaatregelen op het mentale welzijn van kinderen en jongeren. Zo pleitte hij voor een ‘Deltaplan’ voor de jeugd en concrete toezeggingen voor financiering om toenemende problemen in de crisiszorg snel op te kunnen lossen. Ook vindt hij dat deskundigen op het gebied van mentale gezondheid een zwaardere stem moeten krijgen bij het vormgeven van een exit- en herstelstrategie.

  • NOS Jeugdjournaal Popma geeft uitleg over de mentale gevolgen van de coronamaatregelen voor kinderen en jongeren. Door het thuiswerken en de crisis is het normaal dat kinderen onzekerder worden.
  • BNN VARA Kassa Popma vraagt concrete actie van Paul Blokhuis en professionals om samen crisis in de jeugdzorg op te lossen.
  • NPO Radio 1 EenVandaag Popma bepleit dat deskundigen mentale gezondheid een zwaardere stem moeten krijgen bij de vormgeving van een exit- en herstelstrategie.
  • De Volkskrant & NRC Handelsblad Popma uit zijn bezorgdheid over het mentale welzijn van kinderen en jeugd.
  • AVRO TROS EenVandaag Popma adviseert om jongeren in de gaten te houden. De piek van de kwetsbaarheid op de mentale gezondheid ligt op 16 jaar. De Barendrechtse wethouder Reshma Roopram wil vorm geven aan Deltaplan Jeugd.

Brandbrief naar Kabinet
Deze media-optredens inspireerde Reshma Roopram, wethouder Volksgezondheid Welzijn en Jeugd uit Barendrecht, om het initiatief tot een brandbrief te nemen. Naast ruim 150 wethouders, deskundigen en maatschappelijke organisaties, ondertekende ook de NVvP de brief die op 4 februari naar premier Rutte is gestuurd. De partijen vragen het Kabinet om, samen met gemeenten, jongeren, deskundigen en hulpverleners, een taskforce in te richten en een actiegericht deltaplan jeugd te presenteren en te financieren. Zodat er binnen vier maanden in alle regio’s van Nederland concrete voorstellen zijn waarmee de jeugd kansrijk, veilig en gezond kan opgroeien en achterstanden kunnen worden hersteld.