Terugkoppeling overleg met afdelingen en commissies over COVID-19

Maandag 30 maart vond een Zoom-vergadering plaats met het bestuur, crisisteam en de voorzitters van de afdelingen / commissies van de vereniging. Belangrijk knelpunten die opgehaald zijn, betreffen de beperkte beschikbaarheid van testmateriaal en beschermingsmiddelen. Daarnaast werden zorgen geuit over kwetsbare patiëntgroepen als ouderen, kinderen, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden.

Richtlijn Corona en ggz
Ook zijn meerdere aandachtspunten m.b.t. de recent verschenen richtlijn Corona en GGZ genoemd. Besproken werd of deze aandachtspunten in aanvullingen/addenda op de richtlijn moeten worden uitgewerkt, of meer in losse veldnormen. Besloten is dat de richtlijn zo compact mogelijk moet blijven, bij voorkeur dus niet uitdijt. En dat we als vereniging handvatten kunnen maken voor het werken met de richtlijn, onder andere op het ethische vlak.

De richtlijn is handzaam, maar leidt er ook toe dat professionals zich afvragen hoe ze hun werk moeten doen. Juist op dit moment is het van groot belang dat we bij het wegen van verschillende kwaden, onze kennis voor op stellen. Het wegen van ethische kaders is een essentieel onderdeel van het vak van de psychiater. Bekeken wordt of er vanuit de vereniging een handreiking gemaakt kan worden, voor deze afweging. Waarbij niet gedacht wordt aan een stroomschema, maar aan een richtinggevend kader. De taskforce ‘Covid-19 en psychiatrie’ gaat hiermee aan de slag.

ECT
Een ander knelpunt is de 49% procentuele daling van ECT-capaciteit. Naar verwachting stopt daardoor 65% met ECT (uit recente enquête WEN onder haar leden). Dit is een dramatische val. Onze patiënten hebben de behandeling echter hard nodig. Vorige week heeft NVvP-voorzitter Elnathan Prinsen dit als een belangrijk aandachtspunt meegegeven aan de voorzitter van de FMS en aan de staatssecretaris van VWS. Ook de komende dagen wordt hier op verschillende niveaus aandacht voor gevraagd.

Casusregister
De afdeling ‘Consultatieve en Ziekenhuispsychiatrie’ heeft het voornemen een casusregister op te stellen. De andere afdelingen gaven aan zich hier graag bij aan te sluiten. De taskforce bekijkt op dit moment of de dataset die de afdeling samengesteld heeft, ook voor andere patiëntgroepen en settings gebruikt kan worden. Zodat we een ggz-breed register kunnen samenstellen en we verschillen in kwetsbare populaties kunnen gaan zien en duiden. Wij komen hier z.s.m. op terug.

Voor de overige knelpunten wordt aandacht gevraagd in de VWS-werkgroepen en waar mogelijk worden deze door het veld gezamenlijk opgepakt