1911-03 NVvP_Lustrum-logo-Slinger-transparant.png

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie viert 150-jarig bestaan!

1911-03 NVvP_Lustrum-logo-V-tjes-transparant.pngDit heuglijke feit hebben wij uitbundig gevierd; met een Vogelvlucht door het Verleden, gekoppeld aan de Vereniging en Vakkennis van Vandaag en onze Visie op de toekomst! Kortom; een Viering met een grote V!

Geslaagde Jubileumdag
Het jubileumjaar hebben wij officieel ingeluid met een feestelijke (online) Jubileumdag op 17 november 2021. Diverse oud verenigings- en CWA voorzitters hebben een bijdrage aan het programma geleverd. We blikten terug op de vereniging van toen en belichtten vooral onze vakkennis van vandaag en onze visie op toekomst.

Met een speciale jubileum aflevering van PSYience Live hebben we op deze dag vanuit historisch perspectief de kloof tussen wetenschap en praktijk verkleind.

Bekijk de aftermovie
17 november 1871; De start van de NVvP

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) ontstond in een tijd waarin de geneeskunst zich ontwikkelde van academische theorie en tamelijk routineuze praktijk naar medische wetenschap. De geneeskundige beroepsopleiding en beroepsvorming spitsten zich in de tweede helft van de negentiende eeuw steeds meer toe op de beoefening van praktijkgerichte wetenschap. Met de verwetenschappelijking van de geneeskunst groeide de behoe1234321.JPGfte aan specialisatie.

Artsen die zich bijzonder interesseerden voor een bepaald onderdeel van hun vak sloten zich aan bij wetenschappelijke beroepsverenigingen. Als eersten dus de psychiaters op 17 november 1871.

 

De eerste statuten van de NVvP, 1871. Bron: Archief NVvP (klik op afbeelding voor een uitvergroting)