Richtlijnen en Zorgstandaarden

De psychiatrische zorg in Nederland is van kwalitatief hoog niveau. Om dit hoge niveau te behouden ontwikkelen we binnen de NVvP kwaliteitsstandaarden die psychiaters ondersteunen bij de uitvoering van hun werkzaamheden.

We kennen 2 soorten kwaliteitsstandaarden: Richtlijnen en Zorgstandaarden.

Wat zijn Richtlijnen?

Richtlijnen beschrijven evidence-based aanbevelingen voor de dagelijkse praktijk. Ze maken deel uit van de professionele standaard, bevatten normatieve uitspraken en hebben mede daardoor een juridische betekenis. Richtlijnen kunnen voor en door één specialisme zijn opgesteld (monodisciplinair) of voor en door meerdere medisch specialismen of professionals (multidisciplinair). Richtlijnen vormen de vertaling van wetenschappelijke kennis naar het klinisch handelen; ze zijn een belangrijk instrument voor het op niveau brengen en houden van de professionele kwaliteit van de psychiater. Dit vraagt niet alleen een deugdelijke ontwikkeling van richtlijnen, maar ook de implementatie ervan en een vorm van toetsing van het professionele handelen in de vorm van kwaliteitsvisitaties. 

Alle NVvP-richtlijnen staan in de landelijke Richtlijnendatabase.


NIEUW: Update Multidisciplinaire richtlijn Depressie
 

 

ACTUEEL: Nieuwe werkwijze richtlijn herzieningen

In 2024 starten alle wetenschappelijke verenigingen met een nieuwe werkwijze die er voor zorgt dat een richtlijn herziening minder lang duurt. Modules van richtlijnen kunnen daardoor vaker herzien worden en actueel blijven in een uniforme herzieningscyclus. Ook de NVvP-richtlijnen gaan volgens deze nieuwe werkwijze updaten. We zoeken meerdere enthousiaste psychiaters die ons daarbij helpen!
Lees meer

Wat zijn Zorgstandaarden?

Een zorgstandaard wordt gedefinieerd als een beschrijving van de noodzakelijke onderdelen van multidisciplinaire zorg voor mensen met een bepaalde chronische ziekte, gezien vanuit de patiënt. Een zorgstandaard is een algemeen raamwerk voor de behandeling van mensen met een bepaalde aandoening. Het beschrijft de norm, gebaseerd op richtlijnen en wetgeving, waaraan goede zorg voor een bepaalde aandoening zowel zorginhoudelijk als procesmatig minimaal moet voldoen. Dit maakt het voor alle partijen in de markt inzichtelijk wat zij kunnen en mogen verwachten in het behandelingstraject. 

Generieke module vervangen

Sinds eind 2023 heet een generieke module ook zorgstandaard.

Zorgstandaarden beschrijven goede zorg bij een specifieke aandoening of rond een specifiek thema. Voor deze standaarden werden verschillende namen gebruikt: zorgstandaard, over een specifieke aandoening en generieke module, over een overkoepelend thema zoals diagnostiek of zingeving.

In de praktijk gebruiken professionals deze standaarden vaak in combinatie met elkaar. De verschillende benamingen voor deze standaarden werken verwarrend en ook zorgt het woord module soms voor verwarring met zorgmodules en opleidingsmodules. Daarom is besloten om generieke modules ook zorgstandaarden te noemen.

Meer weten over Richtlijnen?

Mail ons via richtlijnen@nvvp.net 

Meer weten over Zorgstandaarden?