Janna de Boer wint NVvP wetenschapsprijs 2024 

Tijdens de tweede dag van het Voorjaarscongres in Maastricht, is bekend gemaakt dat Janna de Boer de Ramaerwinnares van 2024 is met haar proefschrift 'Voices – a clinical computational psycholinguistic approach to language and hallucinations in schizophrenia spectrum disorders'. De prijs werd uitgereikt door Robert Vermeiren, die haar de Ramaermedaille en een cheque t.w.v. € 5.000 overhandigde. 

In een uitgebreid en prachtig opgebouwd proefschrift neemt Janna ons mee in de wereld van taal- en spraakanalyse in de psychiatrie. Het proefschrift onderscheidt zich doordat Janna vanuit de studiebanken een observatie heeft gedaan en daarvanuit vragen en hypotheses heeft ontwikkeld en hiervandaan dit indrukwekkende proefschrift heeft geschreven.  

De Ramaermedaille is ingesteld ter nagedachtenis van de stichter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en Neurologie, dr. Johannes Nicolaes Ramaer. Deze gedenkpenning wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan de Nederlandse psychiater (in opleiding) die in de voorgaande twee jaren de meest verdienstelijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de psychiatrische wetenschap en in het bijzonder de klinische psychiatrie. Het is gebruikelijk om de medaille uit te reiken aan onderzoekers die aan het begin staan van hun wetenschappelijke ontwikkeling en dit gebeurt op basis van de beoordeling van hun proefschrift. 

De ingezonden proefschriften zijn onafhankelijk van elkaar beoordeeld door Dr. Mariken de Koning, Dr. Koen van Lith, Dr. Jeanine Kamphuis en Prof. dr. Robert Vermeiren De criteria waarop beoordeeld werd waren: originaliteit / innovativiteit, excellentie (kwaliteit publicaties, diepgang van het werk, diversiteit aan beheerste technieken/methoden) en kwaliteit van de boodschap (inclusief valorisatie en toekomstperspectief). Het waren stuk voor stuk prachtige proefschriften van hoge kwaliteit, die wat ons betreft terecht zijn ingezonden om mee te dingen naar dit eremetaal. Warme complimenten aan alle betrokken onderzoekers! 

De jury over het proefschrift van de winnares: 

"In een uitgebreid en prachtig opgebouwd proefschrift neemt Janna ons mee in de wereld van taal- en spraakanalyse in de psychiatrie. Specifiek richt ze zich op taalproductie en taalperceptie bij patiënten met psychotische stoornissen. Hoe ze hiertoe kwam samen met haar promotor professor Iris Sommer beschrijft ze mooi in haar inleiding.

Dit proefschrift onderscheidt zich doordat Janna vanuit de studiebanken een observatie heeft gedaan en daarvanuit vragen en hypotheses heeft ontwikkeld en hiervandaan dit indrukwekkende proefschrift heeft geschreven. 

De Boer biedt in haar originele proefschrift een heldere onderbouwing voor de relevantie van het gebruik van “computational psycholinguistics” en hoe dit mogelijk kan bijdragen aan het voorspellen van het beloop van de psychotische stoornis. Janna geeft suggesties voor eventuele aanpassingen aan reguliere behandeling, hetgeen haar bevindingen nog meer direct relevant voor de klinische praktijk maakt. Ze heeft een indrukwekkend CV waaruit blijkt dat ze zich niet alleen met haar eigen artikelen heeft bezig gehouden, maar ook succesvol geholpen heeft bij andere projecten in de onderzoeksgroep.  

Haar promotor Iris Sommer prijst haar vermogen om meerdere opleidingstrajecten te combineren met een promotietraject. Zo studeerde Janna naast al haar werk ook nog in 2018 cum laude af van een research master taalwetenschap. Ze heeft meerdere beurzen toegekend gekregen, waar ze deels haar studies mee kon financieren, onder andere de Suffugium beurs en de NWO – Open MIND beurs. 

Het schrijven houdt voor Janna niet op bij puur wetenschappelijke stukken, maar haar schrijftalent zet ze ook in voor de Nederlandse Psychiatrie als geheel als redactielid van het Tijdschrift voor Psychiatrie en voor het algemene publiek in het schrijven van publiek toegankelijke stukken over wetenschappelijke bevindingen in ons vakgebied. Ze ontving in 2017 de Face of Science award en is lid van de Jonge Psychiater. 

Wij feliciteren Janna de Boer, evenals haar promotieteam prof. dr. Iris Sommer en prof. dr. Frank Wijnen met het winnen van de Ramaermedaille 2024!"