Principeakkoord financiƫn Rijk en VNG Hervormingsagenda Jeugd

Rijk en gemeenten sluiten een akkoord over het financiële kader voor hervormingen jeugdsector de komende jaren. De Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd (AJN, BPSW, BV Jong, FVB, LHV, LVVP, NIP, NVK, NVO, NVvP en V&VN) reageren hierop:

"We zijn blij dat het gelukt is en dat het rijk en gemeenten eindelijk financieel akkoord hebben bereikt. Dat maakt de weg vrij om het weer over de inhoud te hebben. Nu kunnen we snel weer met elkaar om tafel om de inhoudelijke verbeteringen door te voeren in de Hervormingsagenda Jeugd. Wij hopen uiteraard, met de staatssecretaris, ook binnen afzienbare termijn een akkoord te bereiken en daarvoor gaan we constructief het gesprek aan over de inhoudelijke bespreekpunten."

Wat ons betreft staat de inhoud voorop en de gemaakte financiële afspraken mogen dan ook geen belemmering vormen voor inhoudelijk noodzakelijke verbeterstappen. Wij als samenwerkende beroepsverenigingen hebben behoefte aan concrete, inhoudelijke afspraken, die ons het vertrouwen geven dat we de komende jaren samen serieuze stappen kunnen zeten om de hulp aan kinderen, jongeren en ouders te verbeteren, en de rol van professionals daarbij te borgen. Belangrijk daarbij is dat breder gekeken wordt dan alleen de geboden jeugdhulp, zoals ook in de brief aan de Kamer staat. Professionals spelen een belangrijke rol in het leggen van de link met aanpalende sectoren en moeten hiervoor ook de ruimte krijgen.
Ook zou de inmiddels bekend geworden kennis over ‘boemerangbeleid’ betrokken moeten worden bij de uitvoering. We letten er hierbij extra op dat gemaakte afspraken nagekomen worden.

In de Hervormingsagenda Jeugd moeten nog enkele inhoudelijke zaken nader uitgewerkt worden. Onze focus ligt daarbij op:

1. Professionals moeten kunnen blijven handelen conform hun professionele standaard. De Hervormingsagenda is voor SBJ vooral een kwaliteitsimpuls in de brede jeugdhulp en niet alleen een besparingsoperatie. Nu de Hervormingsagenda al anderhalf jaar in ontwikkeling is, is de tijd om de beoogde besparing door te voeren verder verkort. Dit mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van de geleverde jeugdhulp of de mogelijkheden van professionals om hun werk goed uit te voeren;

2. Administratieve lasten mogen niet omhooggaan als gevolg van het financiële akkoord of toezicht op de uitvoering ervan. Als SBJ staan wij achter de vereenvoudiging van de inkoop en uitvoering van jeugdhulp, zolang dit (ook) geldt voor professionals, en niet alleen voor gemeentes. De keuze voor een taakgerichte variant van inkoop kan bijvoorbeeld grote gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van een breed palet aan verschillende type jeugdhulpaanbieders en voor de administratieve lastendruk van professionals.

3. Wij staan voor opname van de juiste professionals op de juiste plek, bijvoorbeeld in het voorveld, netwerkzorg, signalering en bij triage, met ruimte voor investeringen in kwaliteit en blijvend leren voor professionals.

Zie voor meer informatie over het principeakkoord tussen Rijk en VNG de Kamerbrief Principeakkoord financiën Rijk en VNG Hervormingsagenda Jeugd.  Het commissiedebat in de Tweede Kamer is op 20 april van 18.00-20.00 uur.