Koningin Máxima opent Voorjaarscongres Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft zojuist het 51ste Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging (NVvP) voor Psychiatrie geopend in het MECC in Maastricht. Tijdens de plenaire opening hield Koningin Máxima een toespraak, waarin ze uitlegt hoe belangrijk vroege opsporing van psychische problemen bij jongeren is:

"We weten dat de meeste psychische problemen ontstaan op jonge leeftijd. Drie kwart ontstaat vóór het 25ste levensjaar. De helft zelfs voor het 15de levensjaar! We weten ook dat het loont om snel in actie te komen. Hoe eerder signalen worden opgevangen, hoe groter de kans dat jongeren hun mentale weerbaarheid weer terugvinden voordat de problemen té zwaar worden. Dit is de basis onder MIND Us."

Photostique-NVvP-VJC2023c-1 2

Koningin Máxima is erevoorzitter van MIND Us. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. Namens de Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd is Arne Popma, voorzitter van de NVvP afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie, bestuurslid van MIND Us.

Naast Koningin Máxima spraken in het openingsprogramma ook de voorzitter van de Commissie Wetenschappelijke Activiteiten en de bestuursvoorzitter van de NVvP en was er een lezing van dr. Sarah Vinson over de invloed van sociale ongelijkheid op de mentale gezondheid. Aansluitend ging Koningin Máxima in gesprek met enkele wetenschappers en psychiaters over kinder- en jeugdpsychiatrie en de invloed van sociale ongelijkheid en preventie op de mentale gezondheid van jongeren.

Bekijk meer foto's op de Voorjaarscongres website

In de media:

AD.nlLimburger, L1.nl, KoninklijkHuis.nl