8 mrt 2022

Vrouwen: Werk en privé met hoge kans op burn-out

Ongelijke rolverdeling tussen mannen en vrouwen leidde tijdens de pandemie mogelijk tot overbelasting en meer burn-out bij vrouwen. Vrouwen deden veel meer aan huishouden en thuisonderwijs van kinderen dan mannen, met als gevolg meer werkdruk, minder vrije tijd en een slechtere werk-privé-balans. Dat blijkt uit resultaten van een team van onderzoekers van verschillende universiteiten, waaronder Chantal Remery (econome Universiteit Utrecht) stelt de Alliantie Gender en GGz vast.

Voor jonge professionals en moeders is het vinden van een goede balans tussen werk en privé een enorme uitdaging.

De Alliantie Gender & GGz heeft dit als jaarthema gekozen en zal op woensdag 11 mei ’s avonds van 18-20 uur hiervoor een publiekssymposium organiseren in het MECC in Maastricht. Hier zullen succesvolle Limburgse vrouwen in belangrijke posities hun ervaringen delen met jonge professionals en alleenstaande moeders die met minimale middelen rond moeten komen.

De Alliantie Gender & GGz is een samenwerkingsverband tussen ervaringsdeskundigen MIND, maatschappelijke organisaties WOMEN Inc, de Nederlandse GGz en beroepsverenigingen van verpleegkundigen (V&VN en POH GGz), psychologen (NIP) en psychiaters (NVvP) die zich inzetten voor een betere preventie en zorg voor vrouwen en diversiteit, die kampen met mentale problemen. Zij doen dat door wetenschappelijk onderzoek te stimuleren, stil te laten staan bij gender verschillen in het onderwijs en kennis te delen over gender verschillen bij (geestelijke) gezondheid.

De Alliantie Gender en GGz organiseert het 9de Congres van de International Association for Women’s Mental Health (IAWMH) van 6-9 november 2022 in het MECC in Maastricht onder de titel “Solidariteit & Veerkracht”.