Nieuwe Alliantie Gender & GGZ gelanceerd

Op woensdag 3 februari werd de Alliantie voor Gender en GGZ gelanceerd tijdens het online symposium Gender en GGZ met meer dan 1000 deelnemers. De Alliantie wil zich inzetten voor verbetering van de geestelijke gezondheidszorg door meer aandacht te besteden aan man-vrouwverschillen in diagnose, behandeling en onderzoek.

Dr. Patricia van Wijngaarden, psychiater en voorzitter van Alliantie Gender en GGZ, en bestuurslid International Association of Women’s Health: “Om de kwaliteit van geestelijke gezondheidszorg te verbeteren is het noodzakelijk dat de kennis over genderspecifieke GGZ verdiept en verspreid wordt. Hiervoor is een nauwe samenwerking tussen alle betrokken instanties essentieel.”

Hoogleraar psychiatrie, neurowetenschapper en schrijver Iris Sommer (UMCG), voormalig voorzitter van de commissie wetenschappelijke activiteiten (CWA) van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie gaf een lezing over het verschil tussen vrouwen- en mannen hersenen op basis van haar boek ‘Het Vrouwenbrein’.

Voormalig NVvP bestuurslid Ariëtte van Reekum lichtte kort toe wat de NVvP gaat doen om in opleiding en praktijk meer aandacht te geven aan genderverschillen bij mentale stoornissen.

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie is een van de initiatiefnemers en leden van deze Alliantie, naast de Nederlandse Vereniging Gender en Gezondheid, het Nederlands Instituut van Psychologen, de Landelijke Vereniging POH-GGZ, Samen Sterk zonder Stigma, MIND, de International Association for Women’s Mental Health, de Nederlandse ggz en WOMEN Inc.

U kunt de online bijeenkomst hier terugkijken.

Lees hier een artikel uit Trouw over de oprichting van de alliantie.