07 januari 2021

Vaccinatie voor patiƫnten en zorgprofessionals in de ggz verduidelijkt

Eerder deze week besloot het ministerie van VWS de ggz alsnog te prioriteren in de landelijke vaccinatiestrategie. De ggz-sector ontbrak tot dan toe in de plannen van de minister. Na intensieve gesprekken met het ministerie van VWS, waar de NVvP bij betrokken was, is het uiteindelijk gelukt om hen te overtuigen dat ook patiënten en zorgprofessionals in de ggz met voorrang een plek verdienen in de vaccinatiestrategie. Dat betekent echter niet dat alle patiënten en zorgprofessionals voorrang krijgen bij vaccinatie.

Wie krijgt voorrang?

Het gaat om patiënten in de ggz die intramuraal worden behandeld (inclusief forensische zorg), de zorgmedewerkers in intramurale settingen én de zorgmedewerkers van de ggz-crisisdiensten. Binnen de groep van patiënten zijn in elk geval te onderscheiden: cliënten die wonen in een (kleinschalige) instelling voor beschermd wonen, 60-plussers, mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen en mensen die gedwongen worden behandeld. Samen met hun zorgverleners gaat het om zo’n 85.000 personen.

Tijdpad

Voor de groepen mensen onder 60 jaar met medische indicatie, overige zorgmedewerkers, en groep 18-60 jarigen zijn goedkeuring, toelating, en levering van de vaccins van AstraZeneca, CureVac en Janssen bepalend. De huisartsen zullen de vaccinatie verzorgen van de groep onder de 60 jaar met medische indicatie. Op basis van de nu beschikbare informatie zal dit half februari zijn. Voor de groep overige zorgmedewerkers zal de vaccinatie naar verwachting in april starten. Huisartsen en GGD’en gaan samen de gezonde groep 18-60 jarigen vaccineren. Naar verwachting wordt hiermee medio april/mei gestart.

Bekijk ook:

Meer informatie

Dossiers: COVID-19