Psychiatrie luidt noodklok: mentale crisis, ministerie moet nu ingrijpen

Veel mensen hebben psychisch last van de combinatie winter en corona; een deel ontwikkelt echt problemen. De mensen met zware psychiatrisch stoornissen die al vastliepen in de zorg komen nu nog erger in de knel. Alle reden voor extra zorg en aandacht. Daarom onderschrijft de NVvP de routekaart die Lijm de Zorg vandaag aan staatssecretaris Paul Blokhuis heeft aangeboden.

Een jaar geleden lanceerden Lijm de Zorg een manifest voor een betere jeugdzorg en GGZ. De structurele problemen zijn, ondanks vele beloftes van staatssecretaris Blokhuis, niet aangepakt. Mede door corona verkeert het land nu in een enorme mentale crisis. Er is dus een plan nodig om daaruit te komen. Daarom heeft Lijm de Zorg een routekaart opgesteld.

De voorspelling is dat door de coronacrisis de vraag naar geestelijke gezondheidszorg met 20 procent zal stijgen (Centre for Mental Health UK): dat zijn 3,5 miljoen Nederlanders waaronder 1 miljoen kinderen. Vóór corona was de GGZ in Nederland al in crisis, met 1,1 miljoen Nederlanders in zorg, 20.000 op wachtlijst voor specialistische hulp en 90.000 op wachtlijst totaal (Vektis). Vooral de crisiszorg kampt met ernstige tekorten, en de Nederlandse GGZ meldt een toename van suïcidaliteit en ernstige eetstoornissen jongeren.

Lees meer over de routekaart op het platform Lijm de Zorg.