06 september 2019

‘Benut kansen jeugd-ggz optimaal en verbind jeugdhulp én gezondheidszorg’

Met die boodschap heeft de NVvP met een aantal beroepsgroepen die in de jeugdhulp actief zijn en met MIND en GGZ Nederland, een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin is een zestal aandachtspunten geformuleerd als reactie op het eerder uitgekomen onderzoek naar knelpunten en kansen in de jeugd-ggz. Dit onderzoek is mede tot stand gekomen op aandringen van de NVvP. De gezamenlijke reactie is bedoeld om het onderzoek te duiden en te zorgen dat de aanbevelingen écht worden uitgevoerd.

Aandachtspunten
Het onderzoek heeft een aantal heldere aanbevelingen rond toegang, triage, samenwerking en leren opgeleverd. De partijen missen echter het perspectief van de kinderen en de ouders, en ook de huisartsen, de jeugdgezondheidszorg en de kinderartsen zijn niet bevraagd in het onderzoek. Ook de toegang, organisatie en werkwijze van de veelvoorkomende specialistische hulp blijft in het onderzoek buiten beeld. De partijen pleiten in de brief voor het verbinden van jeugdhulp en gezondheidszorg en het mogelijk maken van samenwerken over de grenzen van de stelsels heen. Jeugd-ggz professionals zijn goede poortwachters voor specialistische jeugdhulp, zowel om tijdig te verwijzen als onterechte verwijzing te voorkomen. Omdat het risico bestaat dat binnen het gedecentraliseerde stelsel zorginnovatie verdwijnt, pleiten de partijen voor doorlopend onderzoek dat de voortdurende ontwikkeling van het veld versterkt. De partijen sluiten af met een aantal concrete suggesties voor verlaging van de administratieve druk en vermijdbare uitgaven, en het verzoek aan alle gemeenten om zich in te zetten voor een gezonde arbeidsmarkt met eerlijke tarieven. 

Lees hier de volledige brief met de zes aandachtspunten

Op basis van de onderzoeksuitkomsten heeft de minister voor het zomerreces al aangegeven dat hij het landschap beter wil ordenen, en na wil gaan wat nodig is om de ontwikkeling van meer inhoudelijke expertise van de jeugd-ggz in de toegang te stimuleren. Ook zou hij regionale afspraken willen maken om de continuïteit van hoog-specialistische jeugd-ggz beter te waarborgen. Wanneer de minister het rapport precies bespreekt met de Tweede Kamer is nog niet bekend.