19 mei 2017

KNMG in Nieuwsuur: nieuwe tolkenregeling onvoldoende voor goede zorgverlening

Op woensdag 17 mei sprak de KNMG in Nieuwsuur haar teleurstelling uit over de regeling voor tolkenvergoeding die sinds 1 mei geldt. Voorzitter René Héman: “Deze regeling is veel te beperkt. Het zet zorgverleners en niet-Nederlandstalige patiënten met de rug tegen de muur, met het risico dat geen verantwoorde zorg kan worden verleend.”

Vanaf 1 mei 2017 kunnen alleen huisartsen voor hun gesprekken met recente statushouders gebruik maken van een tolkdienst die vergoed wordt door het ministerie van VWS. Er gelden strikte voorwaarden voor het gebruik van deze regeling. De KNMG uitte vorig jaar namens alle artsen en samen met de LHV, verloskundigen, apothekers, tandartsen, psychologen, fysiotherapeuten, GGZ-organisaties en de GGD in een open brief grote bezwaren tegen de beperkte regeling.

Taskforce Vluchtelingen uit zorgen bij EenVandaag
Ook de NVvP Taskforce Vluchtelingen maakt zich ernstige zorgen over de gevolgen van de nieuwe regeling. Zo benadrukte taskforce voorzitter  Marjolein van Duijl begin mei bij radioprogramma EenVandaag het belang van tolken: ‘Tolken zijn belangrijk, om de trauma's te bespreken en te behandelen. Toch zijn die tolken vaak niet beschikbaar, omdat de vergoeding stopt als de vluchtelingen het AZC verlaten en een eigen kamer of huis krijgen toegewezen.’

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur terug (item start na 30 minuten)

Luister de radio-uitzending van EenVandaag terug 

Lees de meer op de website van de KNMG