TERUGBLIK VOORJAARSCONGRES 2018

Van 11 t/m 13 april vond het NVvP Voorjaarscongres plaats in het MECC Maastricht. Een enerverende week waar met name een goede sfeer en enthousiasme de boventoon voerden. Graag blikken we met de aftermovie nog even met u terug op de hoogtepunten.

Tijdens het congres zijn diverse andere video-opnames (van onder andere de plenaire sprekers) en foto’s gemaakt. Deze verschijnen binnenkort in het Archief op deze website.

Feiten en Cijfers
In totaal namen 2370 personen deel aan het congres. Er waren 148 parallelsessies met 168 sprekers. Bij de feestavond waren 490 deelnemers aanwezig.

De evaluatie is inmiddels door bijna 900 deelnemers ingevuld en de overall score staat nu op een 7,5. De lezing van Vikram Pater wordt met een 8,9 tot nu toe het beste gewaardeerd, gevolgd door de Pieter Baan Lecture van Roos van der Mast (8,3). De postersessies scoren met een 7,9 ook hoog en de congresapp wordt met een 8,2 een stuk beter gewaardeerd dan in 2017 (7,1). Zelfs aan Maastricht en het MECC lijkt u inmiddels gewend te raken, want die scoort een mooie 8,3. Uiteraard zijn dit allemaal cijfers onder voorbehoud, want een groot deel van de deelnemers moet de evaluatie nog invullen. Heeft u dit nog niet gedaan? Doe dat snel, want dit is verplicht is voor de accreditatie (zie uw mailbox).

Terugkijken: korte interviews met 3 keynote speakers

Foto's
Bekijk hier de foto's van de 3 congresdagen en de feestavond

THEMA 2019: Psychiatrie van de toekomst

Psychiatrie van de Toekomst

Het Voorjaarscongres 2019 vindt plaats van 3 t/m 5 april in het MECC Maastricht. Het thema is 'Psychiatrie van de toekomst'. 

De ban van beperkte behandelmogelijkheden binnen de psychiatrie moet doorbroken worden. Nieuwe onderzoeksmethoden en technologische ontwikkelingen bieden ons de mogelijkheid psychiatrische aandoeningen steeds beter te begrijpen. Om deze mogelijkheden optimaal te benutten moeten we een aantal belangrijke keuzes maken. Gaan we bestaande diagnoses en hypotheses verder onderzoeken? Of laten we de computer met grote databestanden nieuwe diagnostische patronen ontdekken en behandelkeuzes maken? Houden we vast aan dubbelblinde trials of moeten we direct naar een meer gepersonaliseerde vorm? Hebben nieuwe behandeltechnieken de toekomst, zoals neuromodulatie of gentherapie? Moet het traditionele spreekuur blijven bestaan? Of kan de psychiater beter online de patiënt in zijn eigen omgeving onderzoeken en behandelen? En hoe ver mogen we gaan in het online beschikbaar stellen van patiënten-data? De psychiatrie van de toekomst biedt ongekende mogelijkheden maar ook vele dilemma’s en vormt daarom het thema van dit congres.

OPENING ABSTRACTMODULE
Wilt u een bijdrage leveren aan het Voorjaarscongres 2019? De abstractmodule voor het indienen van een sessie (symposium, workshop, discussiegroep of poster) staat open van maandag 27 augustus t/m maandag 1 oktober 2018.

Lees meer

In- en uitscannen: hoe zit het nu met uw punten?

Accreditatiepunten worden alleen toegekend voor aantoonbare deelname aan het Voorjaarscongres. Daarbij staat één klokuur onderwijs gelijk aan één accreditatiepunt met een maximum van zes punten per dag. Lunches en overige pauzes worden hierin niet meegerekend. De posterborrels tellen wel mee.

De scantijden van alle deelnemers zijn bij ons bekend, wij bekijken nu hoeveel uur aan inhoudelijk programma u volgens deze scantijden heeft gevolgd. Wij houden hierbij per dag de 90% regeling aan, wat betekent dat u indien u 10% minder dan de verplichte zes uur onderwijs volgt, u alsnog de volledige zes punten krijgt toegekend. Heeft u minder dan 90%, maar minimaal 50% van de uren gevolgd, dan ontvangt u alsnog drie punten. Indien u minder dan 50% van de uren heeft gevolgd, dan ontvangt u geen accreditatiepunten (voor de betreffende dag).

Hoewel het in- en uitscannen voor veel mensen nieuw is en streng lijkt, is het in lijn met de voorwaarden die worden gesteld aan het toekennen van accreditatie en wordt dit ook op andere grote (inter)nationale toegepast. Met het invoeren van het in- en uitscannen (wat dankzij de automatisering weinig tot geen extra administratieve lasten oplevert) is de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid beter gewaarborgd.

Lees meer

CONGRES-APP VERBETERD

Ook dit jaar is alle actuele programma-informatie, inclusief zaalaanduiding, te vinden in de Voorjaarscongres-app (VJC 2018). Zaalwijzigingen en annuleringen communiceren we direct. Tevens geven we via de app alle achtergrondinformatie over de sprekers en sessies en ontvangt u relevant congresnieuws. Nieuw dit jaar is dat u in de congresapp kunt inloggen. Dit doet u met de inloggegevens van uw congres-registratieaccount. Hierdoor heeft u o.a. direct toegang tot uw persoonlijke congresprogramma en uw congresevaluatie. 

Waar vindt u de congres-app?
De Voorjaarscongres-app is een onderdeel van de NVvP-verenigingsapp. Deze app is hét communicatiemiddel voor alle NVvP-congressen en nascholingen. Via deze ingang is ook de app voor het Voorjaarscongres te downloaden. De NVvP-verenigingsapp is te vinden in de App Store en Google Play onder zoekterm NVvP Verenigingsapp.

Heeft u de NVvP verenigingsapp al? Vergeet deze niet te updaten!
Vanwege de nieuwe functionaliteiten hebben Apple en Google de apps opnieuw gekeurd. Dit betekent dat u de verenigingsapp moet updaten om gebruik te kunnen maken van  de nieuwe functionaliteiten. Dit doet u door naar de verengingsapp in de App Store of Google Play te gaan en op bijwerken te klikken. 

 

Lees meer