SLAAPSTOORNIS- BEHANDELING

Het is belangrijk dat eerst goed wordt uitgezocht hoe het komt dat u slecht slaapt. Want de oorzaken zijn heel persoonlijk. Het kost tijd om goed uit te zoeken wat de oorzaken zijn. Niet alle artsen nemen die tijd. Ze schrijven vaak snel een slaappil voor, ook omdat de patiënt dat vaak wil. Terwijl de patiënt soms net zo goed geholpen is met goede adviezen.

Slaapklachten die maar een paar weken duren, gaan meestal vanzelf over
Kortdurend bestaande slaapklachten, dat wil zeggen enkele weken, zonder achterliggende psychiatrische of lichamelijke ziekte verdwijnen meestal vanzelf. Soms helpt het om een paar weken een slaapmiddel te slikken om die periode door te komen.

Behandeling van slaapklachten die langer dan een paar weken duren
Als klachten niet vanzelf over gaan, zal de arts goed kijken naar de gewoontes waardoor de slaapklachten blijven bestaan. Die gewoonten moeten worden afgeleerd. Dat afleren gaat meestal door ontspanningsoefeningen, veranderen van slaapgewoontes en het veranderen van negatieve gedachten.

Behandeling bij lichamelijke of psychiatrische ziekte
Als een lichamelijke ziekte of een psychiatrische stoornis (zoals depressie of angststoornis) de slaapklachten veroorzaken, richt de arts de behandeling vooral daarop. Als de stoornis of lichamelijke ziekte minder erg worden, zal het slapen na een tijd ook beter gaan. Soms kunnen slaapklachten nog wel een tijd doorgaan als de ziekte al wel genezen is. Na herstel uit een ernstige depressie kan het bijvoorbeeld nog enige tijd duren voordat iemand weer goed slaap.

Behandeling met slaappillen
Als uw arts besluit om u slaapmiddelen te geven, dan zijn twee punten belangrijk: uw arts moet bepalen hoe lang u slaapmiddelen krijgt, en u begint met de laagst mogelijke hoeveelheid slaapmiddel.

Een slaapmiddel is bijna altijd alléén maar een hulpmiddel. De oorzaak van de slaapstoornis gaat er niet mee weg. Een slaapmiddel kan tijdelijk wel erg belangrijk zijn, vooral bij ernstige psychiatrische stoornissen. Maar ook dan geldt dat het slaapmiddel niet de enige behandeling kan zijn.

Een groot nadeel van slaapmiddelen is dat het lichaam aan het middel gaat wennen als u het langer gebruikt. Dat wil zeggen dat u dan na een tijd méér van het slaapmiddel nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken.

Overleg met uw arts als u wilt stoppen met het slaapmiddel.
Als u een slaapmiddel een tijd heeft gebruikt en u wilt ermee stoppen, dan moet dat geleidelijk gaan. Overleg hierover met uw arts. Als u plotseling stopt, kunnen de slaapklachten terugkomen in heviger vorm.