GEGENERALISEERDE ANGSTSTOORNIS - ALGEMEEN

Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?
Met een gegeneraliseerde angststoornis is iemand langer dan zes maanden vrijwel continu angstig zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is. De angstige gevoelens gaan gepaard met piekeren en lichamelijke klachten die bij angst voorkomen.

Ieder mens is wel eens angstig of gespannen. En dat is maar goed ook: bang zijn is een reactie op dreigend gevaar. Angst waarschuwt ons voor reëel gevaar. Sommige mensen zijn echter ook angstig als er geen gevaar dreigt. De angsten hebben dan geen nut. Als deze angsten sterk en langdurig aanwezig zijn, kan dat erg hinderlijk worden. Bovendien gaan ze gepaard met (lichamelijke) begeleidingsverschijnselen van angst, zoals duizeligheid, koude rillingen of misselijkheid. Daarnaast piekeren mensen met angstklachten over allerlei problemen die hen in de toekomst zouden kunnen overkomen. Doordat ze onzeker worden van deze angsten en uitgeput raken, gaan ze allerlei situaties uit de weg.

Hoe vaak komt het voor? En bij wie?
De gegeneraliseerde angststoornis komt bij ongeveer 2,5 % van de bevolking voor. Het komt tweemaal zo vaak bij vrouwen voor als bij mannen. De klachten ontstaan gemiddeld op een leeftijd van 20 jaar, maar kunnen op jongere of op oudere leeftijd ontstaan. De stoornis komt vaker bij ouderen dan bij jongeren voor.