BIPOLAIRE STOORNIS - SYMPTOMEN

Let op: Deze pagina bevat verouderde informatie. De NVvP werkt momenteel aan nieuwe content.

De verschijnselen van een manie en een depressie zijn min of meer tegenovergesteld.

Wat zijn de verschijnselen van een manie?

 • U voelt zich heel erg uitgelaten en opgewekt; uw stemming is te goed. Als u het gevoel heeft dat u wordt tegengewerkt, kunt u snel geprikkeld raken.
 • U voelt zich vol levenslust en kracht, u bent overactief en heel erg druk. Het voelt alsof u de hele wereld aankunt. Dit kan leiden tot gevaarlijk gedrag, bijvoorbeeld doordat u veel meer geld gaat uitgeven dan u zich kunt veroorloven. Die overactiviteit kan ook nare gevolgen hebben voor uw omgeving.
 • U voelt zich lichamelijk gezien geweldig. U heeft weinig behoefte aan slaap. De eetlust is prima, al voelt het alsof u vaak geen tijd heeft om te eten. Mensen met een manie hebben veel meer zin in seks, en gaan daardoor vaak over de eigen grenzen heen gaan.
 • U voelt zich zekerder dan normaal, en daardoor doet u dingen die u normaal niet zou durven. U doet dingen zonder er eerst over na te denken, en gaat op zoek naar nieuwe ervaringen en nieuwe mensen. Maar mogelijk raakt u de realiteit daarbij uit het oog. Daardoor hoort u misschien niet dat andere mensen u proberen te corrigeren in uw gedrag.
 • U kan last krijgen van grootheidswaanzin en paranoïde wanen. Bij een grootheidswaan ziet iemand zichzelf als belangrijker of machtiger dan zijn omgeving. Of hij denkt dat hij heel bijzondere talenten heeft. Bij een paranoïde waan denkt iemand dat hij achtervolgd wordt.


Wat zijn de verschijnselen van een depressie?

 • U voelt zich somber, hopeloos, mat. Het leven voelt leeg. U vindt dingen minder interessant of het lukt u niet (of minder makkelijk) om plezier te maken
 • U voelt zich angstig, schuldig of achterdochtig.
 • U voelt zich elke dag moe en heeft weinig energie. Uw slaappatroon verandert, of u heeft problemen met slapen. U voelt zich rusteloos (of anderen zien aan u dat u rusteloos bent), of juist heel traag in uw beweging
 • U heeft minder zin in eten, uw eetpatroon verandert en u valt af. Seksuele gevoelens worden minder of zelfs helemaal verdwenen zijn. Op de wc gaat het moeilijk.
 • U heeft moeite om zich te concentreren, u merkt dat het denken langzamer gaat. Het nemen van besluiten wordt steeds moeilijker.
 • Als u in de spiegel kijkt, ziet u weinig emoties in uw gezicht
 • U denkt er wel eens aan dat u het leven zinloos vindt, u denkt wel eens aan de dood en of u uw leven zou willen beëindigen.


Ook bij depressies kunnen psychotische verschijnselen voorkomen. Dan denken patiënten dat ze zelf zich schuldig zijn aan alle narigheid, en dat er nog veel meer narigheid te wachten staat. Ook kan hij/zij achterdochtig worden.
Als iemand zich nog maar moeilijk kan concentreren of ergens aandacht aan kan besteden, kan dat een teken zijn dat een depressie begint.

Hoe ontstaat een bipolaire stoornis en hoe is het verloop?  
Zowel een manie als een depressie kan geleidelijk ontstaan. Maar het kan ook heel plotseling ontstaan, soms zelfs binnen een dag. Vooral de manie kan snel ontstaan, bijvoorbeeld als iemand een hele nacht niet geslapen heeft. Manie en depressie kunnen elkaar afwisselen, maar één van de twee kan op de voorgrond staan. Zonder behandeling gaan beide stoornissen meestal vanzelf over, maar vooral depressies kunnen vele maanden, soms zelfs jaren voortduren.

Bij een manie kunt u lichamelijk helemaal uitgeput raken. Dat kan soms levensgevaarlijk zijn. Een depressie is een belangrijke oorzaak van zelfmoordpogingen en zelfmoord. Daarom is het heel van levensbelang dat op tijd wordt gesignaleerd dat u een bipolaire stoornis heeft en een goede behandeling krijgt.

Met behandeling kunnen de verschijnselen van een depressie of een manie verminderen of kan de duur worden verkort. Een depressie of een manie is soms eenmalig, maar vaker komen ze toch weer terug. Als dat gebeurt, moet de behandeling zich ook richten op het voorkomen van herhaling.