30 mrt 2022

Stichting MIND Us officieel gelanceerd door Koningin Máxima

Vandaag is Stichting MIND Us officieel gelanceerd door Koningin Máxima. MIND Us wil dat jongeren meer grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. Koningin Máxima is erevoorzitter van MIND Us. Arne Popma, voorzitter van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie (KJP) van de NVvP, Kinder- en Jeugdpsychiater bij Levvel en hoogleraar KJP bij Amsterdam UMC zit in het stichtingsbestuur. De NVvP is als partner aangesloten bij deze nieuwe stichting.

De mentale gezondheid van jongeren staat onder druk. Eén op de zeven jongeren heeft last van depressieve gedachten en één op de drie ervaart prestatiedruk. Popma: “Ik ben er van overtuigd dat we met deze stichting, met de Koningin als fantastisch boegbeeld, samen met jongeren, professionals, wetenschappers, beleidsmakers en het bedrijfsleven een bijdrage gaan leveren aan duurzame verbetering van de mentale veerkracht van jonge mensen. Waar we vooral op inzetten is het verbinden, versnellen, implementeren en opschalen van goede werkzame initiatieven ín de leefwereld van jongeren. We beginnen op school, in de wijk en online. De tijd is rijp om ons gezamenlijk in te zetten voor een betere publieke mentale gezondheidszorg voor jonge mensen. Daar kan letterlijk íedereen een bijdrage aan leveren!”

 


Werkbezoek in Rotterdam
MIND Us is gelanceerd na afloop van een werkbezoek vandaag door Koningin Máxima bij Quardin in Rotterdam. Zij werd daarbij vergezeld door staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tijdens het werkbezoek werden drie leefgebieden van jongeren besproken waar MIND Us zich op gaat richten; onderwijs, wijk en vrije tijd, en online. In een klaslokaal spraken Koningin Máxima en staatssecretaris Van Ooijen met leerlingen van zowel VO, MBO, HBO als Universiteit over wat zij nodig hebben in het onderwijs om mentaal gezond te kunnen zijn en blijven. Tijdens het onderdeel wijk/vrije tijd was er aandacht voor de kracht van muziek voor jongeren om zich te uiten, spraken ze over sport en prestatiedruk en werd kennisgemaakt met een inloopvoorziening voor eenzame jongeren. Tot slot woonden Koningin Máxima en staatssecretaris Van Ooijen een brainstormsessie bij over mentale gezondheid in de online leefwereld van jongeren. Hierin kwamen onder andere social media, apps en online hulpverlening aan bod.

MIND Us in de startblokken
Tijdens een aansluitende bijeenkomst met genodigden, werden de bestuursleden van MIND Us gepresenteerd. Dit zijn Wim van der Meeren (voorzitter), José Manshanden (directeur GGD Amsterdam), Chris Roelen (Raad van Toezicht MIND), Adnan Tekin (voorzitter MBO-Raad), Sharon Dijksma (burgemeester Utrecht), Ouassima Tajmout (presentator bij o.a. FunX) en Arne Popma (hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie Amsterdam UMC en voorzitter afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie). Enkele bestuursleden vertelden over de doelstellingen van MIND Us en de plannen voor de komende periode. Vervolgens lanceerde Koningin Máxima samen met enkele jongeren officieel stichting MIND Us en gaf zij een korte toespraak.

De komende maanden worden het programma (klik hier voor het plan) en de activiteiten van MIND Us verder uitgewerkt. Hiervoor zal, net zoals bij de aanloop van het plan, met veel jongeren gesproken worden, worden bestaande initiatieven benaderd en krijgen jongeren de oproep om met ideeën te komen. Op 1 november is de bekendmaking van de activiteiten van MIND Us tijdens een event.

Meer informatie: www.mindus.nl