Standpunt NVvP over dataverzameling Zorgprestatiemodel

De afgelopen twee maanden is in de media, waaronder de NOS, veel te doen geweest over de verplichte aanlevering van data voor het Zorgprestatiemodel (ZPM) aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In dit bericht leest u het standpunt van de NVvP hierover.

'Wij vinden dataverzameling nuttig voor het onderzoek naar de zorgzwaarte. Zo willen we beter inzicht verkrijgen in welke zorg en hoeveel zorg er nodig is voor onze patiënten.

Door beter zicht te krijgen op de zorgzwaarte verwachten we dat zwaardere zorg beter gefinancierd wordt. Aanbieden van die zorg zou dan aantrekkelijker worden, waardoor patiënten met ernstige problemen sneller hulp kunnen krijgen en de wachtlijsten worden verkort.

Uiteraard moet bij dataverzameling de privacy van patiënten gewaarborgd worden, zeker ook gezien de vertrouwensrelatie psychiater-patiënt die cruciaal is voor behandeling.

Daarom hebben we bij de ontwikkeling van het Zorgprestatiemodel aan de NZa gevraagd dit zorgvuldig te borgen, tenminste door het dataproces voor te leggen aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Omdat er in de afgelopen maanden zorgen zijn ontstaan bij onze leden over het gebruik van de aan te leveren data, hebben we voor de zomervakantie aan de NZa gevraagd om een juridische onderbouwing van de borging, zodat we onze leden/psychiaters en patiënten gerust kunnen stellen. De NZa heeft ons deze week een nieuwe informatiekaart toegestuurd, over deze borging, die de oude kaart vervangt. Wij gaan deze bestuderen.'