Psychiatrie en ggz in de Parlementsplannen van 2023

Met het uitspreken van de Troonrede en het aanbieden van de Miljoenennota en Rijksbegroting 2023, is gisteren het nieuwe werkjaar van het Parlement geopend. Hoewel grote maatschappelijke problemen in de samenleving centraal stonden, was er in de Troonrede van de Koning helaas geen specifieke aandacht voor het belang van een mentaal gezond Nederland. De ggz en psychiatrie zijn wel onderdeel van de begrotingen. Er wordt vooral ingezet op een betere mentale weerbaarheid en op verbetering van de hulp aan mentaal kwetsbare jongeren.

Preventie
Op alle zorgsectoren is de grote lijn het indammen van de stijgende zorgvraag door passende zorg en door meer in te zetten op preventie en samenwerking met het sociaal domein. Het belang van een goede mentale weerbaarheid is aan het onderdeel preventie toegevoegd. In de begrotingstekst is daarover opgenomen: ‘De coronacrisis heeft een vergrootglas gelegd op de problematiek rondom mentale gezondheid en heeft bij sommige mensen voor extra leed gezorgd. Het is belangrijk om meer aandacht te hebben voor het mentale welzijn van met name jongeren en jongvolwassenen. Met de kabinetsbrede aanpak voor een mentaal gezond Nederland wordt ingezet op een veerkrachtige samenleving waarin we naar elkaar omkijken en oog hebben voor de mentale gezondheid van onszelf én van elkaar. Door het vergroten van de mentale weerbaarheid en het verminderen van risicofactoren in onze maatschappij die bijdragen aan een slechte mentale gezondheid.’ Vooral lokale partners worden daartoe ondersteund.

Jongeren
Snelle en drastische hervormingen in de jeugdhulp zijn noodzakelijk. Naast extra budget vraagt dat om een heldere, toekomstbestendige visie. In de stukken van het Parlement staat de Hervormingsagenda Jeugd die in de maak is centraal. Belangrijk daarin zijn de collectieve laagdrempelige voorzieningen aan de voorkant, het bevorderen van een goede overgang naar volwassenheid en het op landelijk niveau organiseren van specifieke vormen van hoogspecialistische zorg. Ook in de Hervormingsagenda krijgt mentale gezondheid van kinderen in vijf leefwerelden de aandacht: school, online, in de buurt, op werk en in de maatschappij.

NVvP voorzitter Niels Mulder: “Graag ondersteun ik de opmerking in de begroting dat het belangrijk is meer aandacht te hebben voor het mentale welzijn van jongeren en jongvolwassenen. De problemen in de jeugdhulp illustreren de noodzaak van intersectorale afstemming en samenwerking. Als NVvP voegen we daaraan toe dat (jeugd)ggz en psychiatrie daarin niet ondergesneeuwd mogen raken.”

Andere psychiatrische werkvelden
Belangrijk voor ouderenpsychiatrie is het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen dat gericht is op het verbeteren van de kwaliteit van de ouderenzorg. De begrotingen besteden weinig aandacht aan forensische psychiatrie en forensische zorg, anders dan in de begroting van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Integraal Zorgakkoord (IZA)
In de begrotingen wordt verder uiteraard veel aandacht besteed aan de gemaakte afspraken in het IZA, evenals aan de besparingen die dat in 2025 moet opleveren. De afgelopen maanden is de NVvP actief betrokken geweest bij gesprekken over het invullen van het IZA. De NVvP uitte zich eerder kritisch over het bereikte akkoord. Bij de doorontwikkeling van het IZA zal de NVvP deze punten van zorg meenemen.  

De Nederlandse ggz maakt een uitgebreide analyse van de Miljoenennota. Verwacht wordt dat deze woensdag 21-9 aan het eind van de dag online komt. De reactie van de Federatie Medisch Specialisten op Prinsjesdag 2022 leest u hier.