Compleet kwaliteitskader voor psychiatrische zorg in de Nederlandse ziekenhuizen met Veldnormen Psychiatrie in het ziekenhuis

Met vaststelling van de Veldnormen Medisch-Psychiatrische Units door de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (2014) en de Generieke module Ziekenhuispsychiatrie door Akwa Ggz (2017) zijn grote stappen voorwaarts gemaakt in het omschrijven van kwalitatief goede zorg voor patiënten met complexe somatisch-psychiatrische comorbiditeit.
Daarnaast bieden ziekenhuizen van oudsher ook zorg aan andere patiëntengroepen, namelijk patiënten met een acute of eerste psychiatrische ontregeling en patiënten met een ernstige aandoening waarvoor medisch-specialistische diagnostiek en/of behandeling noodzakelijk is.

De Veldnormen Psychiatrie in het ziekenhuis (2020) beschrijven, vanuit het perspectief van de volwassen patiënt met een ernstige psychiatrische aandoening, waaraan kwalitatief hoogwaardige psychiatrische zorg in het ziekenhuis moet voldoen. Ze zijn daarmee een aanvulling op de eerder gepubliceerde Veldnormen Medisch Psychiatrische Units en de Generieke module Ziekenhuispsychiatrie, die zich richten op patiënten met complexe somatisch-psychiatrische comorbiditeit. Samen vormen deze documenten een compleet kwaliteitskader voor psychiatrische zorg in de Nederlandse ziekenhuizen.