12 maart 2021

Update crisis jeugd GGZ - overleg rijk en VNG over steun in impasse

Woensdag 10 maart riepen de Nederlandse ggz en Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) het kabinet op in actie te komen. Teveel kinderen en jongeren met ernstige psychische problemen die acute hulp nodig hebben kunnen die niet of niet op tijd krijgen. Dat blijkt uit deze week gepubliceerde cijfers uit onderzoek van de Nederlandse GGZ, de druk op de jeugd GGZ is nog steeds torenhoog. Zie hier het nieuwsitem.

Veel kinderen en jongeren zijn er slecht aan toe zijn en de jeugd ggz loopt helemaal over. Dat zei Arne Popma voorzitter afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie zei namens de NVvP in het journaal van QMusic radio op woensdagavond 10 maart: ”Juist voor de kinderen met ernstige klachten die snel moeten worden geholpen omdat ze ernstige problematiek hebben loopt de zorg nu vast in de crisisafdelingen.” De klachten worden juist onder jongeren steeds erger. Arne:  “Klachten zijn: somberheid, angstigheid en geen perspectief hebben. De meest ernstige klachten zijn bijvoorbeeld dat jongeren een eetstoornis ontwikkelen en niet meer eten, of dat ze suïcidale gedachten krijgen." Daarom riepen de NVvP en de Nederlandse ggz op tot actie.

Op 11 maart was er overleg tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met het kabinet over de financiële tekorten van de gemeenten, die ook van invloed zijn op de crisis in de jeugd ggz.
Helaas komt het kabinet met nul euro over de brug om de gemeentelijke financiële tekorten op de jeugdzorg te dichten. Het VNG-bestuur is teleurgesteld en boos en heeft daarom besloten arbitrage in te zetten. Deze ‘commissie van wijzen’ komt voor 1 mei met haar advies. Dat is semi-bindend. Zie bijbehorend artikel.

Arne Popma vindt het ernstig dat het overleg tussen rijk en gemeenten is vastgelopen, want: “Naast structurele inhoudelijke reparaties aan het jeugdstelsel is nu een acute garantie op zorg nodig om de toegenomen druk op de acute kinder- en jeugdpsychiatrie aan te kunnen.”

Extra nieuwsitems hierover afgelopen week

  • NU.nl: Jeugd-ggz door coronacrisis overvol, crisisgevallen zouden worden afgewezen
  • NOS 20:00 Journaal 10 maart 2021: bekijk de uitzending
  • NOS artikel: Jeugdpsychiatrie: een dag en twee nachten wachten op een plek in de crisisopvang
  • Nationale Onderwijsgids: GGZ totaal overbelast door toename psychische problemen onder jongeren
  • Rijnmond: Teruglezen: GGZ kan verdubbelde druk op crisishulp voor jeugd niet meer aan, financiële hulp voor Rotterdammers bij hun vaste lasten
  • De Gelderlander: Druk in jeugdpsychiatrie wordt steeds groter: ‘We hebben onvoldoende capaciteit’
  • Medisch Contact: Psychische zorg jongeren ‘volledig overgelopen’ in coronacrisis
  • De Nederlandse ggz: Rijk weigert bij te springen voor extra financiering jeugd-ggz