24 aug 2021

Suicide cijfers 2020

Het deze week verschenen CBS-overzicht van suïcidecijfers Zelfdoding in Nederland: een overzicht vanaf 1950 laat geen toename zien voor 2020. Risico op en slagingskans van suïcide zijn nog steeds het grootst bij oudere mannen. Het Corona effect kan nog komen, zo wordt een slag om de arm gehouden.

Eerder dit jaar meldde de commissie suïcideregistratie wel een stijging van het aantal suïcides onder jongvolwassenen tussen 20 en 29 voor het eerste kwartaal van 2020.

Op 10 september, gelijktijdig met ‘Wereld suïcide preventiedag’, vindt het  Suïcidepreventiecongres 2021 plaats. Deze editie van het congres wordt live vanuit het Felix Meritis in Amsterdam gestreamd. De Landelijke Agenda Suïcidepreventie is één van de pijlers van het landelijk preventiebeleid op het gebied van suïcide.

Gemiddeld overlijden in Nederland vijf mensen per dag aan suïcide. Suïcide is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren van 10 tot 25 jaar. Daarnaast doen 135 mensen per dag een suïcidepoging. Zo’n 40 van hen wordt hiervoor behandeld op de spoedeisende hulp. (Bron: https://suicidepreventiecongres.nl/)

Berichtgeving in de media

  • CBS: niet meer suïcides in 2020, effect corona kan later nog komen. - Nationale Zorggids
  • Risico op zelfdoding door de jaren heen grootst onder oudere mannen. - NOS
  • CBS: risico zelfdoding door jaren heen grootst bij oudere mannen. - NPO Radio 1
  • Risico op zelfdoding door de jaren heen grootst onder oudere mannen. - Utrecht News

 

Zie ook

  • De visie van diverse psychiaters op de mogelijkheid zelfdoding volledig te voorkomen. ‘Zero suicide. Zinnig streven of loze belofte’. - Trouw
  • Talkshow Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021 – 2025 met staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS die samen met tal van maatschappelijke organisaties de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025 tekende, waarin zij samen optrekken om zelfmoord zoveel mogelijk te voorkomen. Het Ministerie van VWS stelt hiervoor de komende vijf jaar een bedrag van 24 miljoen euro ter beschikking.