Registratie VS nieuw alzheimermedicijn wekt valse hoop: 'Dit moet je niet voorschrijven'.

Er zijn onder artsen grote zorgen over het nieuwe alzheimermedicijn Aducanumab. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur langs de drie artsenverenigingen die betrokken zijn bij de behandeling van mensen met dementie, die van neurologen, geriaters en… psychiaters.

Valse hoop
De goedkeuring van het medicijn door de Amerikaanse toezichthouder FDA had niet mogen gebeuren, vindt hoogleraar neuropsychiatrie aan MaastrichtUMC Frans Verhey van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. ”Tien van de elf FDA adviseurs hebben dit ook ontraden. Er is nog te veel onduidelijk over de werkzaamheid. Er is serieuze methodische kritiek op de analyses. Het heeft nauwelijks effect en ook forse bijwerkingen waaronder plaatselijk hersenoedeem. Het is ook nog eens erg duur.  De registratie vond plaats onder de noemer 'in ieder geval een strohalm voor deze ellendige ziekte'. Maar nu wordt alleen valse hoop gewekt."

Dr. Mardien Oudega, bestuurslid NVvP afdeling Ouderenpsychiatrie, lid NVvP Platform Biologische Psychiatrie, psychiater, medisch bioloog en onderzoeker polikliniek ouderen en neuropsychiatrie GGZ inGeest te Amsterdam zei tegen Nieuwuur: “Wij ouderenpsychiaters schrijven nauwelijks Alzheimer medicijnen voor. Dat doen in onze praktijk geriaters en neurologen. Wij zien vaker mensen met dementie mengbeelden, met bijvoorbeeld een combinatie van Alzheimer en vasculaire dementie en behandelen vooral de neuro-psychiatrische problemen zoals stemmings- en gedragsproblemen die voorkomen bij dementie. Ouderenpsychiaters die op de geheugenpoli werken schrijven wel medicatie voor. Het is nog te prematuur om te juichen denken wij, temeer omdat een klinisch effect ontbreekt in de studie. Wij denken dat dit middel, mits in Nederland goedgekeurd, hooguit iets zou kunnen betekenen voor jongere mensen met familiaire dementie om de ontwikkeling daarvan tegen te gaan/te voorkomen, maar niet helpend zal zijn in de ouderenpsychiatrie voor mensen met dementie mengbeelden.”

De Vereniging voor Klinische Geriatrie gaat het middel, dat op de markt komt onder de naam Aduhelm, niet voorschrijven aan de grootste groep alzheimerpatiënten, zo vertelden zij Nieuwsuur.

Ook hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert, voorzitter van de commissie die de richtlijn ontwikkelt voor het behandelen van dementiepatiënten, vindt dat het medicijn niet voorgeschreven zou moeten worden. Hij oordeelt hard over Aduhelm. "Je mag als arts een patiënt niet schaden. Nu is er een medicijn toegelaten in de Verenigde Staten waarvan echt onduidelijk is of het iemand met alzheimer op termijn iets oplevert. Ondertussen geeft het wel een groot risico op breinschade door bijwerkingen. Zo'n middel moet je als arts dus niet voorschrijven."

Ook de Vereniging voor Neurologie is kritisch en stelt dat Aduhelm geen verbetering van de ziekteverschijnselen geeft. “De afwezige voordelen wegen niet op tegen de nadelen."


Extra informatie