30 april 2021

Psychiatrie in de media overzicht week 17- Update Jeugd ggz

Onze patiëntenzorg, ons vak en de activiteiten van de vereniging zijn regelmatig onderwerp van gesprek in de media. Een selectie van deze media-aandacht in week 17 een update van de jeugd ggz.

Toename suicide bij jongeren 20-29 jaar
Geen toename in totaal aantal suïcides, wel extra aandacht voor jongeren noodzakelijk meldt 113 zelfmoordpreventie. Het aantal jongeren tot 30 jaar dat door zelfdoding stierf in januari en februari van 2021 is hoger dan in dezelfde maanden in eerdere jaren. Een verdere uitsplitsing wijst uit dat de toename zit in de jongvolwassenen van 20-29 jaar. Dit is een zorgwekkend en verdrietig signaal.

Tekort aan jeugdpsychiaters Nieuwsuur
Over tekort aan jeugdpsychiaters in de acute jeugd ggz. Met de 613 miljoen die staatsecretaris Blokhuis beschikbaar stelt voor problemen in de acute jeugdzorg is niet alles op te lossen. Nieuwsuur laat drie kinder- en jeugdpsychiaters aan het woord die zich gedwongen zagen te stoppen met het behandelen van kinderen en jongeren, vanwege de enorme bureaucratie en moeilijkheden om contracten te kunnen krijgen bij de gemeenten. Arne Popma, voorzitter afdeling KJP van de NVvP stelt dat nog veel meer kinder- en jeugdpsychiaters het nauwelijks volhouden en  een structurele verandering hard nodig is.  Bekijk de aflevering van 28 april 2021.

In de jeugdzorg schiet juist de hulp die het hardst nodig is tekort De Volkskrant
Hoewel het budget voor de jeugdzorg ruim is overschreden, moeten de jongeren met de grootste problemen veel te lang wachten op hulp - en sinds corona nog langer. Waarom gaat het mis op ‘de ic-afdeling van de jeugdzorg’? Lees het artikel van 27 april 2021 (premium artikel).

Dennis wacht al maanden op hulp Jeugdjournaal
Het gaat over de wachtlijst jeugd ggz, met Arne Popma over of 613 miljoen van Ministerie van VWS gaat helpen. Bekijk het item van 24 april 2021.

Aantal cliënten jeugdzorg vorig jaar voor het eerst sinds 2015 gedaald NU.nl
Minder jongeren ontvangen jeugdhulp. Lees hier het artikel.

Kinderen met psychiatrische ziekte lopen vast in het systeem Documentaire Erasmus MC
De documentaire ‘Onze kostbare kinderen’, die het verhaal vertelt van het vastgelopen systeem van de jeugd-GGZ. Kinder- en jeugdpsychiaters, opgeleid om kinderen met ernstige psychiatrische problemen te behandelen, zijn verworden tot onderaannemers in het systeem waarin per gemeente jeugdhulp anders georganiseerd is’, aldus kinder- en jeugdpsychiater en afdelingshoofd prof. Manon Hillegers van het Erasmus MC Sophia. Bekijk hier de documentaire.

Zorgwekkend aantal signalen over ontevreden kinder- en jeugdpsychiaters de Nationale Zorggids
Bekijk het artikel.

kjp

 

Steun
Staatssecretaris Blokhuis stelde afgelopen week 613 miljoen extra beschikbaar voor de crisis in de acute jeugdzorg voor dit jaar. Structurele veranderingen worden doorgeschoven naar een nieuw kabinet. De NVvP, Nederlandse GGZ en MIND schreven samen een reactie dat ze opgelucht zijn met deze hulp maar dat structurele veranderingen hard nodig zijn. Dit werd opgepikt door onder meer:

  • NOS en Kassa
  • De Nationale Zorggids 'Beroeps- en patiëntenverenigingen blij met extra geld jeugd-ggz’
  • Binnenlands Bestuur 'Zuinige reacties op de 613 miljoen extra’
  • Trouw ‘Vijf vragen Is 613 miljoen euro genoeg om de problemen in de jeugdzorg op te lossen?'
  • Trouw 'Geef niet-professionele pogingen om sombere jeugd te helpen meer geld' betoogt MIND-voorzitter Wilma van der Scheer.
  • Trouw 'De crisis in de ggz zit dieper dan geld' stelt psychotherapeut en klinisch psycholoog Wouter Ströer. 
  • De Stentor 'Omarm afwijkend gedrag van kind en help zo de jeugdzorg’. Kinderen en jongeren die acuut psychische hulp nodig hebben, kunnen soms door gebrek aan capaciteit nergens terecht. Maak ruimte in de spreekkamers door afwijkend gedrag bij kinderen niet als zorgelijk te bestempelen, zegt Fokko Witteveen uit Steenderen.

Meer informatie

Werkgroepen: Afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie