06 februari 2021

Mentale problemen bij jongeren als gevolg van Corona

Kinder- en jeugdpsychiater Arne Popma zegt in EenVandaag op 6 februari over mentale problemen bij jongeren als gevolg van Coronamaatregelen: ‘Hou kinderen en jongeren in de gaten en vraag hoe het met ze gaat. De piek van kwetsbaarheid voor mentale problemen is 16 jaar.’ De ouders van de recent in Amsterdam overleden Pepijn van 14 jaar vertellen dat Pepijn de restricties als gevolg van de coronamaatregelen moeilijk aan kon. Ze waarschuwen dat meer jongeren op omvallen staan. Reshma Roopram, wethouder jeugd in Barendrecht, van wie ook de NVvP een brandbrief ondertekende, pleit voor creativiteit in bijvoorbeeld alternatieve ontmoetingsplekken.

foto jongeren corona pexels-photo-3991311

Ook jongere kinderen zijn vaker somber.
Zaterdag 6 februari vraagt Arne Popma, NVvP-voorzitter afdeling KJP, in het Jeugdjournaal aandacht voor somberheid bij kinderen en het belang van scholen die opengaan. ‘Kinderen hebben andere kinderen nodig om te spelen en over problemen te kletsen. Dat kan nu niet.’

Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat Nederlandse opzien tegen komende coronatijd.
Veel jongeren van 16 tot en met 30 jaar zien op tegen de komende maanden waarin we nog met het coronavirus te maken zullen hebben: ruim 7 op de 10 (72 procent). Van de jongeren die zeggen regelmatig of vaker met gevoelens van eenzaamheid of somberheid te kampen, is dit 90 procent. Dat stelt het Rode Kruis op basis van online-onderzoek onder 713 Nederlanders in die leeftijdscategorie dat 8 februari gepubliceerd werd.