Taken en verantwoordelijkheden t.a.v. crisiszorg Wvggz/Wzd

Zoals u weet heeft de NVvP over de samenhang tussen de Wzd en Wvggz al voor de invoering van de wetten, duidelijk stelling genomen. We hebben u in december 2019 middels deze notitie over dit standpunt geïnformeerd. Desondanks is de overgang van de BOPZ naar de Wzd niet vlekkeloos verlopen.

De afgelopen maanden hebben verschillende overleggen plaatsgevonden tussen de GGZ (NVvP en GGZ Nederland) en de VG/PG-sector (NVAVG, Verenso, VGN en Actiz) over de crisiszorg van cliënten/patiënten onder de Wzd en de Wvggz. In het laatste overleg heeft VWS partijen gevraagd om hun ideeën op papier te zetten. Op basis van die input wil VWS een notitie opstellen met gezamenlijke uitgangspunten voor de crisiszorg voor patiënten met VG/PG problemen.

Wij hebben gezocht naar samenwerking met GGZ Nederland om zowel vanuit de beroepsvereniging als de branchevereniging een eenduidig signaal te zenden in dit ingewikkelde krachtenveld. Dat is gelukt. De NVvP heeft samen met GGZ Nederland een notitie opgesteld, waarin we onze visie op de taken en verantwoordelijkheden ten aanzien van de crisiszorg verwoorden. Deze is in lijn met onze eerdere notitie.

De NVvP en GGZ Nederland vinden de VG/PG-sector primair verantwoordelijk voor de VG- en PG-cliënten en dus voor de uitvoering van de Wzd. Wanneer onduidelijk is welke problematiek voorliggend is, heeft de psychiater het voortouw in de beoordeling. Wanneer de psychiater op enig moment concludeert dat de VG- of PG-problematiek voorliggend is, is het aan de Specialist Ouderengeneeskunde of Arts Verstandelijk Gehandicapten om deze verantwoordelijkheid van de psychiater over te nemen. De NVvP en GGZ Nederland adviseren leden om na 1 januari 2021 de uitvoering van de Wzd, en dus de IBS-beoordelingen en het uitvoeren van het verdere proces van onvrijwillige zorg onder de Wzd, niet meer uit te voeren. Het advies is ook om de collega’s van de VG- en PG-sector dit jaar te ondersteunen zodat zij vanaf 2021 alle wettelijke taken in het kader van de Wzd zelf kunnen verrichten.

In de notitie leest u meer over de uitgangspunten en noodzakelijke randvoorwaarden. Uiteraard kunnen de uitgangspunten regionaal in verschillende vormen worden uitgewerkt.