Nieuwe Corona maatregelen: de avondklok en beperking aantal bezoekers

Zaterdagavond gaan de nieuwe maatregelen van de overheid in. We vroegen VWS op een aantal zaken meer helderheid te geven. Hieronder treft u de antwoorden op onze vragen.

1. Zijn instellingsterreinen openbare ruimte waarop de avondklok geldt?
Antwoord: de avondklok geldt ook op terreinen van grote ggz instellingen wanneer deze openbaar toegankelijk zijn. De regeling stelt daarnaast dat erven van besloten plaatsen die geen woning zijn, niet zijn uitgesloten en dus vallen onder de avondklok.

Zorgverleners kunnen zich nog wel verplaatsen tussen de gebouwen aangezien zij aan het werk zijn en zorg leveren. Aan patiënten wordt gevraagd om dit niet te doen, om zo een eventuele uitbraak/verdere verspreiding van het virus te voorkomen.


2. Mag de familie bij een opname van een patiënt zijn in de avond wanneer de opname buiten de crisis valt
Antwoord: Het begeleiden van een jeugdige kan worden gezien als hulp aan een hulpbehoevende. Voor begeleiding van een volwassene naar een zorginstelling die daar zelf niet kan komen maar die wel op dat moment hulp nodig heeft geldt hetzelfde.

Ten alle tijden geldt je moet de handhaver redelijkerwijs kunnen uitleggen waarom die hulp op dat moment noodzakelijk is. In alle andere gevallen zal bezoek overdag moeten plaatsvinden.


3. Is het leveren van zorg, anders dan spoedzorg ook mogelijk als uitzondering?
Medewerkers mogen op basis van de werkuitzondering nog naar huis na hun avonddienst.

Indien de werkgever de werkzaamheden van de medewerker noodzakelijk acht kunnen die bij bezit van de juiste formulieren ook ’s avonds voor die werkzaamheden over straat.


4. Er zijn cliënten die echt tot vlak voor bedtijd nog flinke afstanden moeten wandelen met begeleiding om hun gedrag te reguleren.
Cliënten dienen om 21.00 binnen te zijn.


5. Die ene bezoeker per dag/moment, zijn mantelzorgers en de andere standaard uitzonderingen op bezoekbeperkingen in de Covid-wet, daar nog voor uitgezonderd? Anders impliceert dat, dat ouders soms moeten gaan kiezen wie van de twee hun kind mag zien.
De maatregel betreffende het maximum aantal personen dat thuis ontvangen mag worden is een dringend advies. Op dringende adviezen kan niet gehandhaafd worden.