Casusregister voor COVID-19: doet u ook mee?

Beste psychiater, arts-assistent of collega,

In Nederland leven veel zorgen over het Coronavirus en de impact hiervan op mensen met een psychiatrische ziekte. Om meer inzicht te krijgen is het hard nodig dat we hier zo snel mogelijk samen informatie over verzamelen. Jullie hulp is hierbij onmisbaar!

Vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de NVvP, is er nu een online database beschikbaar. Deze database is samengesteld door psychiaters en data-specialisten. In deze database kunnen we conform de richtlijnen van ‘good clinical practice’ zorgvuldig en veilig alle benodigde gegevens verzamelen bij ziekenhuizen, GGZ-instellingen, verslavingszorg en andere zorginstellingen voor mensen met een psychiatrische ziekte in Nederland. Het gaat daarbij zowel om mensen met een gediagnosticeerde besmetting (test) als om sterke verdenkingen.

Wij zoeken per zorgorganisatie of zorglocatie iemand (psychiater, onderzoekscoördinator) om namens deze locatie verdenkingen en bevestigde gevallen van het Coronavirus te registreren in deze database. We hopen van harte dat iedereen hieraan mee wil werken!

Om deel te nemen, mail naar corona@nvvp.net. Mail uw naam, functie, zorgorganisatie, zorglocatie en uw emailadres van de zorgorganisatie (dus geen privé́mail). U krijgt dan toegang tot de online omgeving en ontvangt instructies voor het invullen van de gegevens. Heeft u vragen? Bekijk hier de Q&A. Staat uw vraag er niet tussen? Mail dan naar corona@nvvp.net. We hebben hier een helpdesk beschikbaar voor inhoudelijke en praktische vragen.

Wij hopen van harte op jullie medewerking, zowel door het verspreiden van deze informatie als door het deelnemen aan dit initiatief! Alvast hartelijk dank en: zeg het voort! Alleen samen kunnen wij hierin iets betekenen.

Met vriendelijke groet,

Namens het Crisisteam van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie,

Prof.dr. Wiepke Cahn
Lid Crisisteam


Lees hier de oproep aan de Raden van Bestuur van GGZ instellingen.