21 dec 2019

Meldt uw eerste ervaringen met de Wvggz!

In de Wvggz gaat hoofdstuk 10 over het klachtrecht van de cliënt. Door deze nieuwe wetgeving gaat er veel veranderen. Sommige veranderingen zijn duidelijk, maar veel zaken zullen in de praktijk pas blijken. De NVvP moedigt leden sterk aan vanaf 1 januari ervaringen, voorbeelden en/of casussen aan te leveren via wvggz@nvvp.net.

Hoewel de afgelopen periode veel tijd en energie uit is gegaan naar de implementatie van de Wvggz, weten we dat nog niet alles klaar is. Zo kan de ICT nog niet op alle gewenste onderdelen ondersteunen. Bovendien is er onvoldoende personeel (met name psychiaters), om uitvoering te geven aan alle onderdelen van de wet. Omdat het van belang is dat de patiënt op een juiste en werkbare manier invulling moet kunnen geven aan zijn/haar klachtrecht én omdat bekend is dat we in de praktijk tegen allerlei vragen en problemen aan zullen lopen, willen de PvP, LSFVP, MIND, GGZ Nederland, de NVvP en de V&VN in de startfase van de wet intensief samenwerken.

Concreet is afgesproken dat genoemde partijen vanaf 1 januari actief bij hun achterbannen input en voorbeelden ophalen. Maandelijks komen de partijen bijeen om de ervaringen, perspectieven, geanonimiseerde casussen, voorbeelden en vragen met elkaar te bespreken. Partijen zullen in gezamenlijkheid toewerken naar een -groeiend- document met tips & trics, dat met de achterbannen gedeeld zal worden.

Hoewel de eerste insteek van dit overleg gericht is op het toewerken naar tips & trics over het klachtrecht, willen we ook bredere ervaringen delen. Denk bijvoorbeeld aan de ervaringen met het eigen plan van aanpak van betrokkene, het schakelartikel 2:3 Wfz en andere thema’s die samenhangen met de start van de Wvggz, zoals de wachtlijsten (lopen die op?).

De NVvP hoopt dat leden direct vanaf 1 januari ervaringen/voorbeelden/casussen willen aanleveren. Wat speelt er? Wat ging er goed? Wat waren verbeterpunten? Waar loopt u op vast? Zijn er specifieke vragen voor ketenpartners? Wat kan in de regio opgelost worden en wat zou landelijk besproken moeten worden? We horen het graag van u. U kunt uw input aanleveren via wvggz@nvvp.net.