16 jun 2017

Noodkreet moeder Emma illustreert problematiek in kinderpsychiatrie

Deze week stelde de moeder van Emma in de media aan de orde dat zij anderhalf jaar wachten op passende hoog specialistisch hulp in de jeugd ggz. Deze situatie staat helaas niet op zichzelf. Het geeft precies de zorgen van kinder- en jeugdpsychiaters van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) weer, die zij afgelopen week in berichten in NRC en in Nieuwsuur naar buiten brachten.

De NVvP-peiling onder kinder- en jeugdpsychiaters maakt duidelijk dat het gaat om structurele problematiek, samenhangend met de invoering van Jeugdwet en decentralisatie van de jeugd-ggz.

Kinder- en jeugdpsychiaters willen kinderen met ernstige psychiatrische problematiek tijdig goede specialistische zorg kunnen geven. Zij staan voor de kwaliteit van de zorg en hun professie. Kinder- en jeugdpsychiaters voelen zich momenteel beperkt in het uitoefenen van hun vak en het tijdig kunnen bieden van zorg. De ernstig zieke kinderen en hun families zijn daar op dit moment de dupe van.

De NVvP roept de Tweede Kamer daarom op de structurele knelpunten in de kinder- en jeugdpsychiatrie en de niet beoogde neveneffecten van de invoering van de Jeugdwet spoedig aan te pakken.

Lees hier het NRC artikel
Bekijk hier het Nieuwsuur-item