12 apr 2017

Hanna van Loo wint NVvP wetenschapsprijs 2017

Vorige week op het Voorjaarscongres in Maastricht, is bekend gemaakt dat Hanna van Loo de Ramaerwinnares van 2017 is met haar proefschrift “Data-driven subtypes of major depressive disorder”. De prijs werd uitgereikt door CWA-lid Machteld Marcelis, die haar de ramaermedaille en een cheque t.w.v. €5000 overhandigde.

Het proefschrift van Hanna van Loo werd verkozen omwille van de zeer heldere en integratieve wijze van denken en schrijven over het heterogene concept van depressie. De combinatie van sterke theorie- en hypothesevorming, de interpretatie van de complexe en innovatieve data-analysen technieken en de wetenschaps- filosofische kant van de thematiek zijn indrukwekkend.

De Ramaermedaille is ingesteld ter nagedachtenis van de stichter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en Neurologie, dr. Johannes Nicolaes Ramaer. Deze gedenkpenning wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan de Nederlander (psychiater) die in de voorgaande twee jaren de meest verdienstelijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de psychiatrische wetenschap en in het bijzonder de klinische psychiatrie. Het is gebruikelijk om de medaille uit te reiken aan onderzoekers die aan het begin staan van hun wetenschappelijke ontwikkeling en dit gebeurt op basis van de beoordeling van hun proefschrift.

De ingezonden proefschriften zijn onafhankelijk van elkaar beoordeeld door dr. Martijn Figee, dr. Wouter Staal en dr. Machteld Marcelis. De criteria waarop beoordeeld werd waren: originaliteit / innovativiteit, excellentie (kwaliteit publicaties, diepgang van het werk, diversiteit aan beheerste technieken/methoden) en kwaliteit van de boodschap (inclusief valorisatie en toekomstperspectief). De ingezonden proefschriften waren van hoge kwaliteit, waarvoor de complimenten aan alle betrokken onderzoekers.

De jury over het proefschrift van de winnares:

Het doel van het onderzoek naar meer homogene subtypen is om tot een betere voorspelling van prognose en behandelrespons te komen en hiermee de behandeling van depressie te verbeteren. Van Loo laat in het eerste (empirische) deel van haar proefschrift zien dat er inderdaad aanwijzingen zijn voor bepaalde data-gedreven subtypes die gerelateerd kunnen worden aan klinisch relevante uitkomstvariabelen (ernst en chroniciteit). Er is op geavanceerde wijze rekening gehouden met diverse risicofactoren en hun interacties, waarbij o.a. man-vrouw verschillen aan het licht kwamen. In het tweede (theoretische) deel van het proefschrift wordt op originele wijze de theorievorming rondom comorbiditeit in relatie tot de huidige classificatiesystemen behandeld.

Het proefschrift omvat 9 publicaties in hoogwaardige medische en filosofische wetenschappelijke tijdschriften, waarbij van Loo 8 maal eerste auteur en eenmaal tweede auteur is. Haar proefschrift ontving het Cum Laude predicaat. Eerder ontving zij de prijs voor het beste proefschrift van de faculteit geneeskunde van het UMCG (2015) en werd haar werk verkozen tot beste proefschrift van de hele Rijks Universiteit Groningen (2015-2016). Zij heeft de studies geneeskunde en filosofie Cum Laude behaald.

Van Loo heeft tijdens haar promotietraject samengewerkt met internationaal erkende top-wetenschappers als prof. K. Kendler en prof. R. Kessler uit Amerika. Vanwege een Mandema stipendium is zij in staat gesteld om haar onderzoek op dit gebied en de samenwerking met de Amerikaanse onderzoeksgroep voort te zetten. Zij is naast een gedreven onderzoeker een competente en empathische psychiater in opleiding met verbindende kwaliteiten.

De jury ziet met hooggespannen verwachting uit naar de toekomstige ontwikkeling van het wetenschappelijk werk en wenst collega van Loo veel succes. Wij feliciteren haar, evenals haar promotieteam prof. dr. Robert Schoevers, prof. dr. Peter de Jonge, en prof. dr. Jan-Willem Romeijn.

Namens de commissie Wetenschappelijke Activiteiten (CWA) van de NVvP