18 jun 2015

Gedeelde zorgen over toenemende wachttijden in de (jeugd)ggz

De NVvP deelt de zorg van huisartsen over de toename van complexe psychische problematiek in hun spreekkamer en de problemen die zij ervaren bij opschaling van de zorg aan deze patiënten. Een ledenpeiling onder 1878 huisartsen, waarvan de resultaten begin deze week door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) bekend werden gemaakt, geeft zicht op waar huisartsen in het huidige ggz-systeem tegenaan lopen.

Vooral de lange wachttijd die kan oplopen tot enkele maanden voor patiënten die worden verwezen naar de gespecialiseerde ggz, wordt door meer dan de helft van de ondervraagde huisartsen als probleem ervaren. Ook patiënten- en familiekoepel Landelijk Platform Ggz gaf afgelopen weekend in tv-programma Nieuwsuur aan zich ernstige zorgen te maken over signalen die hen bereiken over oplopende wachttijden en wachtlijsten voor specifiek de jeugd-ggz. 

Ook de NVvP baart het zorgen dat deze patiënten door lange wachttijden verstoken blijven van de gespecialiseerde hulp die zij hard nodig hebben. Verergering van de ziekte is in die gevallen een reëel gevaar, waar vooral de patiënt veel extra last een leed van ondervindt.

Hoewel niet precies duidelijk is waardoor de wachttijden in de gespecialiseerde (jeugd)ggz ontstaan, lijkt een combinatie van majeure veranderingen in het stelsel, forse bezuinigingen en budgetkortingen bij gespecialiseerde instellingen en beperktere inkoop door verzekeraars daar onder meer debet aan te zijn. 

‘Een zeer ongewenste ontwikkeling waardoor de toegankelijkheid van de (jeugd)ggz in het geding lijkt. Omwille van de patiënten en om dit soort situaties zoveel als mogelijk te voorkomen, is het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen in de ggz, verzekeraars, gemeenten en de politiek om de psychische zorg ten algemene goed en flexibel te regelen’, aldus de vereniging.