01 juli 2019

Verontwaardiging over plotselinge prijsstijging middel Priadel

De NVvP is geschokt over de prijsstijging van het middel Priadel, een essentieel middel in de behandeling van bipolaire stoorsnissen. De prijsstijging per 1 juli betekent dat de gebruikers van het middel maandelijks fors moeten gaan bijbetalen. Psychiaters en patienten zijn vooral verontwaardigd over de manier waarop dit gebeurt.

In Nederland gebruiken ongeveer 19.000 mensen dit middel.

Psychiaters en patiënten zijn verbijsterd over de op het allerlaatst aangekondigde prijsopdrijving. Behandelaars vrezen dat de extra drempel voor kwetsbare psychiatrische patiënten zal leiden tot een lagere therapietrouw, waardoor ze ontregeld raken en maatschappelijke problemen het gevolg zijn.

NVvP voorzitter Elnathan Prinsen reageerde op deze kwestie in de Volkskrant. Er volgde ook een bericht op de website van RTL Nieuws. Elnathan zat aan tafel bij Radio Eenvandaag en er is een opname gemaakt voor het NOS Journaal.

Samen met patientenvereniging PlusMinus, de Depressievereniging en het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen, is een brief naar de Vaste Kamercommissie van VWS gestuurd. De NVvP stuurt spoedig ook een brief met een moreel appèl naar de betreffende farmaceut.